Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje američkih naučnika: Dečja hrana sadrži previsok nivo toksičnih teških metala

Iako se o ovom problemu mnogo puta govorilo, naučnici iz Amerike ponovo su vršili istraživanja i apelovali na opasnosti koje prete deci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Američki naučnici upozorili su roditelje na opasnost od velike količine teških metala u kupovnoj hrani za bebe.

"Komercijalne kašice za bebe mogu imati visok nivo toksičnih teških metala, poput arsenika, olova, kadijuma i žive", rečeno je u saopštenju House Oversight subcommittee prošle nedelje.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ovi toksični metali mogu uticati na neurološki razvoj i na dugoročne funkcije mozga, što može dovesti do niskog IQ-a, ali i povećanog antisocijalnog ponašanja dece.

Istraga je otkrila da neki američki proizvođaći hrane imaju visok nivo teških metala i uprkos rezultatima testa, čak i bez ikakve oznake na proivodu, prenosi Today.

Internacionalna istraga je pokazla da standardi dozvoljavaj previše visok nivo toksičnih teških metala, a vrlo često se u proizvodima nalazi još više od toga.

Slični podaci pronađeni su u flaširanoj vodi.

Apelovalo se na Američku upravu za hranu i lekove da promeni dozvoljen nivo teških metala u dečjoj hrani i da zahteva testiranje završenog proizvoda.

O ovom problemu se govori već godinama, ali je očigledno potrebno češće i više proveravati proizvode koji su namenjeni deci.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica