Bilo da se vaše dete bavi sportom ili se samo igra sa drugarima u parkiću, neizbežno je da s vremena na vreme padne i zadobije neku povredu. Nažalost, posledice ponekad nisu bezopasne.

Za trogodišnjeg dečaka Baudena Bakmirčnera, pad sa bicikla doveo je do razorne infekcije i gubitak nogu.

Dečak je sa porodicom bio u poseti svom deki, izašao je napolje da se igra, slučajno se spotakao, pao je sa bicikla i povredio koleno. Kasnije je saznao da se zarazio retkom bakterijom stafilokokom. Ipak, prema laboratorijskim testovima, bila je reč o MSSA (iz grupe stafilokoka), uobičajenoj bakteriji koja se lako leči i nalazi se na ljudskoj koži.

Dečakovi roditelji primetili su da je dan nakon pada dobio temperaturu, bio letargičan i stalno se držao za stopalo. Sutradan je imao problema sa disanjem, a temperatura nije jenjavala. Otekli su mu i koleno i usne. Ovaj slučaj nije bio običan, jer je prljavština koju je Bauden pokupio sa zemlje proizvela toksin koji je u njegovoj situaciji doveo do sindroma toksičnog šoka.

Odveli su ga u bolnicu na rendgen, a kasnije i na magnetnu rezonancu. Dečak je imao sepsu i otkazivanje bubrega, pa je primljen na intenzivnu negu gde je proveo dva meseca, kažu njegovi roditelji.

Neki od pokazatelja sindroma toksičnog šoka mogu biti povišena temperatura, nizak krvni pritisak i ubrzani otkucaji srca.

Trogodišnjaku su operisali nekoliko puta noge, a početkom prošlog meseca lekari su ih amputirali do ispod kolena.

Pedijatar Amna Husein je povodom ovog slučaja imala da kaže sledeće:

"Sindrom toksičnog šoka može se razviti vrlo brzo. Redak je, ali lekari znaju da prepoznaju znake i simptome na koje treba obratiti pažnju. Cela ova upala je odgovor na bakterije koje su u velikoj meri bile pristutne u organizmu", objašnjava droktorka Husein.

Osim toga, ona savetuje sve roditelje da obrate pažnju na signale koji upozoravaju da se nešto događa u detetovom telu. Ti signali su sledeći:

- Upala

- Otok 

- Povećano crvenilo na mestu pada

- Uporna temperatura

- Malaksalost

Husein poziva roditelje da u svim tim slučajevima što pre potraže medicinsku pomoć jer, iako su ovakve situacije retke, brze reakcije mogu spasiti detetov život.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)