Kod mališana starijih od četiri meseca, roditeljski zagralj ima ogroman značaj. Studija koja je objavljena 7. aprila u časopisu iScience posmatrala je otkucaje srca kod dece mlađe od godinu dana tokom zagrljaja i ustanovila razliku između zagrljaja roditelja i nekog stranca. Ovo su neki od prvih dokaza da zagrljaj ima važnu ulogu u stvaranju rane veze između roditelja i deteta.

"Kao većina roditelja, volimo da grlimo svoje dete", započeo je autor studije Sačine Jošida sa Toho univerziteta u Tokiju. "Znamo takođe i to da deca obožavaju zagrljaje roditelja. Ipak, iznenađenje je koliko nauka malo zna o zagrljajima."

Zajedno sa svojim kolegama, Sačine Jošida je započeo svoju studiju posmatrajući odgovor detetovog srca na držanje, zagrljaj i čvrst zagrljaj. Posmatrali su šta se dešava i kada nepoznata ženska osoba grli bebu. 

"Kod beba starijih od 4 meseca pokazao se produžen interval između otkucaja srca tokom zagrljaja roditelja u odnosu na zagrljaj nepoznate ženske osobe", objasio je.

"Takođe, isto se pokazao i kod roditelja tokom zagrljaja, te je jasno da zagrljaj smiruje i jednu i drugu stranu."

Samim tim, i kod roditelja i kod dece dolazi do usporavanja rada srca. 

Deca mlađa od 4 meseca nisu pokazala ovakvu promenu rada srca, ali jeste došlo do usporavanja rada srca kada roditelj stavi ruku na njihova leđa dok ih drže. Oni još ne mogu razlikovati da li ih roditelj drži ili grli.

Naučnici su očekivali da će zagrljaj dovesti do promene u bebinom ponašanju, da beba od nervozne postane mirna. Ipak, iznenadilo ih je da se ovaj umirujući efekat zagrljaja pokazao samo kod beba koje ne plaču i nisu uznemirene.

"Vaša beba voli da bude zagrljena i voli kako je vi grlite", dodao je naučnik. "Iako ne govore, bebe prepoznaju roditelje putem nekoliko roditeljskih ponašanja, poput zagrljaja. Makar od četvrtog meseca."

Zapratite nas i na Instagramu!