Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne kupujte igračke deci, putujte - porodični odmor podstiče razvoj mozga

Nauka je pokazala da je bolje, radi zdravlja deteta, pokloniti mu putovanje nego igračke.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ste jedan od roditelja koji se bore sa gomilom igračaka u kući, imamo dobre vesti za vas. Eksperti tvrde da je bolje detetu pokloniti putovanje nego igračke, jer ćete time pojačati razvoj njihovog mozga.

Dečji psihoterapeut Margo Sanderlend istakla je da putovanja imaju značajnu ulogu u razvoju. "To se dešava jer porodični odmor podstiče genetski ugrađene sisteme duboko u mozgu, koji se retko aktiviraju kod kuće. To su sistemi za igranje i traženje", objasnila je doktorka. 

Prema njenim rečima, sistem igre aktivira se svaki put kada su detetova stopala u pesku, kada su na ležaljci pored bazena, pa i onda kada ih nosite na ramenima. Sistem traženja se aktivira kada zajednički istražujete - u šumi, na plaži, u selu.

Ovi sistemi podstiču razvoj čeonog režnja, koji je zadužen za kognizivne funkcije, rešavanje problema, iskazivanje emocija, pamćenje, govor i rasuđivanje. 

Putujući, deca imaju priliku da istražuju, i tako aktiviraju sistem traženja. 

Povezane vesti

Dobar osećaj i radost

Aktiviranje ovih sistema podstiče i generalno dobar osećaj i radost. Kada se aktiviraju, oslobađaju se i dopamin, oksitocin i opioidi. Tada se osećamo bliskije sa ljudima. Ovo takođe oslobađa od stresa i pomaže da se osećamo dobro.

Studija iz 2017. istražila je šta to ljude čini voljenim. Dr Zita Oravec je tada rekla: "Istraživanje je pokazalo da sitni pozitivni momenti, poput lepih reči, nežnosti sa decom ili saosećanje, ljudima pružaju osećaj da su voljeni." 

Porodična putovanja daju mnogo prilika za ovakvu interakciju, jer je porodica tada distancirana od obaveza svakodnevnog života.

Dakle, tokom narednog raspusta, ili pak za rođendan, nemojte kupovati igračke - otputujte. To možete zatražiti i od prijatelja i familije. Uspomene naročitih porodičnih momenata će trajati mnogo duže nego interesovanje za igračku.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica