Kada spomenete domaći zadatak, svako dete će nevoljno i mrzovoljno reagovati na isti. Jedna škola u Irskoj rešila je da na mesec dana zameni dosadne domaće zadatke aktivnostima koje podstiču ljubaznost. Shodno godinama deteta, ali i vremenu u kom živimo, ova odluka imaće zaista pozitivan uticaj - podstaći će ih da stvaraju bolje veze sa drugima. 

U decembru je rešeno da deca više ne moraju predavati svoje urađene domaće zadatke. Umesto toga, vodiće dnevnik u koji će upisivati sve lepo i ljubazno što su učinili tokom dana. Svaki dnevnik mora potpisati roditelj. 2019. godina je bila treća po redu u kojoj je zaživeo ovakav program u školi.

Svakoga dana, deca su ohrabrivana da rade razne lepe aktivnosti. Ponedeljkom bi imali zadatak da porazgovaraju sa starijom osobom. Mogu pozvati baku i deku, obratiti se komšiji ili poslati nekome pismo. Sledeći dan bi bio rezervisan za pomoć roditeljima, poput šetanja psa, pakovanja odeće, pomaganja u kuhinji. Sreda je dan za slobodan odabir, te se očekuje da sami odluče kome će ulepšati dan. Četvrtak je dan kada se promoviše mentalno zdravlje i pozitivna slika o sebi. Učenici treba da rade sve ono zbog čega se oni sami osećaju dobro. Mogu crtati, slušati muziku, igrati se sa drugarima. 

Tu svakako nije kraj. "Korpa ljubaznosti" je mesto gde mogu napisati lepe reči o drugarima. Svakog petka ujutru oni čitaju sve napisano, te pokazuju koliko im je stalo do neke osobe. Ne samo da se time podstiče dobrota, već se jača samopouzdanje kod svakog od njih. 

Povrh svega, ova škola je od svega napravila jedan grupni projekat. Svako odeljenje izlaže svoje ideje za Božićne praznike, koje će zajednicu učiniti boljom. Ta inicijativa ih uči timskom radu, kreativnosti, ali i liderstvu. Iako ima ljudi kojima praznici nisu srećni, učenici će imati priliku da pruže makar neku količinu radosti u živote drugih. 

Zapratite nas i na Instagramu!