Novo istraživanje otkrilo je da su tri glavna razloga za gojaznost dece nekonzistentnost obroka, vreme provedeno pred televizorom ili računarom i ono najvažnije, spavanje.

Istraživanje objavljeno u međunarodnom naučnom časopisu o gojaznosti pokazalo je koliko pridržavanje dnevne rutine može uticati na težinu dece. Pod rutinom se podrazumeva uzimanje glavnih obroka u isto vreme, kontrola vremena koje deca provedu pred televizorom, računarom ili telefonom, ali i koliko vremena provedu spavajući.

naučnici su posmatrali navike 11 hiljada dece rođene između 2001. i 2002. godine u Velikoj Britaniji. Ono što je potvrđeno jeste da deca koja se pridržavaju rutine u navedenim stavkama sve do tinejdžerskog doba imaju bolju liniju i mnogo su zdravija. Uzevši to u obzir, istraživači veruju da ključ leži u edukaciji dece o tome kako održavati psihičko i fizičko zdravlje.

Jedan od zabrinjavajućih podataka iz istraživanja je da kod dece stare 3 godine čak 59 posto njih nije imalo definisano vreme za spavanje, a skoro polovina ispitanih nije imala redovne obroke.

Kada su ponovo ispitana sa 11 godina, 6 posto dece je bilo gojazno, i to uglavnom ona koja nisu imala definisane rutine i spavala su manje.

"San je vrlo važan za razvoj dece", smatra voditeljika istraživanja Sara Anderson, profesorka na Univerzitetu Ohajo za javno zdravstvo. Iako je još dosta toga nejasno o uticaju sna na metabolizam, istraživanja su pronašla više veza između gojaznosti i lošeg sna.

Prema Američkoj akademiji pedijatara, deca stara između 3 i 5 godina morala bi imati od 10 do 13 sati sna u danu. Osiguravanje ove količine sna u redovnim intervalima jedan je od najvažnijih faktora za povećanje šanse za zdravi život u kasnijim godinama.

Zapratite nas i na Instagramu!