Oksitocin je vrlo važan hormon, jer deluje na stvaranje društvenih odnosa i veze među ljudima. Pomaže nam da stvorimo bliskost, jačamo poverenje, veze. Njegovo lučenje može biti podstaknuto kontaktom očima, empatijom ili dodirom. 

Poznato je da nivo oksitocina kod majki utiče na njeno ponašanje, što potom stvara povezanost sa bebom. Nova studija Ketlin Krol i Džesike Koneli sa Univerziteta u Virdžiniji i Tobijasa Grosmana sa Maks Plank instituta pokazala je da majčino ponašanje može uticati na nivo oksitocina kod bebe.

Detinjstvo odlikuju dinamične i brojne promene u razvoju čoveka. Mnogi telesni sistemi tada sazrevaju, jačaju, a dolazi i do usmeravanja psihičkih procesa i ponašanja u odraslom dobu. Priroda ima značajnu ulogu jer oblikuje naše gene. Pored nje, ogromna važnost se pridaje interakciji sa drugim ljudima, ali i okolinom. 

"Poznato je da oksitocin aktivno utiče na rane socijalne, perceptualne i kognitivne procese, a to utiče na kompleks socijalnog ponašanja", izjavio je Tobijas Grosman. "U ovoj studiji smo ispitivali da li majčino ponašanje može uticati na razvoj samog bebinog sistema odgovornog za oksitocin. Prednosti molekularne biologije, epigenetike tačnije, omogućile su nam da istražimo interakciju prirode i nege, u ovom slučaju dečje."

Naučnici su posmatrali interakciju majke i petomesečnog deteta. "Sakupili smo uzorke pljuvačke, kako bebine, tako i majčine, i posle ponovo kada je beba imala 18 meseci. Receptor oksitocija je ključan za ispoljavanje njegovih efekata, a geni mogu odrediti koja se količina luči", objasnila je Ketlin Kol.

"Primetili smo epigenetske promen u detetovom DNK, a ta promena se može predvideti na osnovu kvaliteta mamine igre sa detetom i bliskosti. Ukoliko je majka bila prilično uključena u igru sa detetom, javila se veća redukcija metilacije (neaktivnosti) DNK receptora oksitocina u toku godinu dana", objasnio je naučnik. 

Takođe, pokazali su da nivoi oksitocina utiču na detetov temperamet, što je vrlo važno za sve roditelje.

Rezultati su dali primer kako nisu samo geni odgovorni za stvaranje međusobne veze. Iz ovoga nisu isključeni ni očevi, jer i oni mogu uticati na biološki i psihološki razvoj kroz promene sistema odgovornog za oksitocin. Upravo ovo pokazalo je važnost stvaranja jače roditeljske veze sa decom.

Zapratite nas i na Instagramu!