Prosečna američka porodica razmeni čak 10.384 poruka godišnje, otkrilo je novo istraživanje.

Među porukama koje roditelji najčešće šalju su "Gde si?" (989 puta), "Kada ćeš doći kući?" (1018 puta) i "Volim te" (1186 puta).

Istraživanje koje je sprovela firma OnePoll je pratilo navike komuniciranja 2000 roditelja dece uzrasta od šest do 25 godina i otkrili su da su tekstualne poruke najpopularniji oblik komuniciranja.

Otkriveno je da 53 posto roditelja porukama najčešće dogovara planove za večeru. Njih 46 posto koordinira zadatke i aktivnosti SMS-om, a 43 posto proverava gde su im deca.

Roditelji tinejdžera poruke koriste i radi zabave, a 56 posto roditelja dece starije od 13 godina traži da im deca omoguće praćenje njihovih profila na društvenim mrežama.

Još jedan zahtev koji roditelji u 52 posto slučajeva postavljaju pred decu je da upoznaju roditelje njihovih prijatelja pre nego što im dozvole da spavaju u njihovom domu.

Više od polovine ispitanika traži da im se deca redovno porukama javljaju kad izađu i druže se s prijateljima.

"Roditelji današnjih "digitalnih porodica" suočavaju se s novim izazovima koje donosi tehnologija. Neki koriste mogućnost deljenja lokacije, njih 51 posto, kako bi u svakom trenutku znali gde se nalaze drugi članovi porodice", izjavio je Kris Huls, suosnivač kompanije Life360, koja je razvila aplikaciju baš za tu svrhu.

No, čak i uz takve mogućnosti, roditelji i dalje brinu o svojim mališanima kad nisu uz njih.

Gotovo polovina anketiranih roditelja (47 posto) brine da njihovi mlađi školarci provode previše vremena pred ekranima. To nadmašuje zabrinutost da njihova deca neće pronaći prijatelje (26 posto).

Tri od deset roditelja učenika osnovnih škola brine kako će sadržaj koji deca objavljuju na društvenim mrežama uticati na njihov ugled, a to se nalazi na popisu stvari o kojima razmišljaju i kada deca krenu u srednju školu. Uz to, 48 posto roditelja tinejdžera brine o tome da li će njihova deca donositi pogrešne odluke zbog pritiska vršnjaka.

41 posto roditelja muči i pitanje hoće li njihova deca upisati fakultet, a 39 posto razmišlja o stresu koji može da uzrokuje škola. Šest od deset roditelja smatra da im tehnologija otežava roditeljstvo, a 25 posto njih kaže da bi volelo da "internet ne postoji".

Kad su u pitanju prioriteti, 65 posto roditelja kaže da su to zdravlje i sigurnost dece, 61 posto navodi sreću, a 42 posto njihovu nezavisnost.