Novopečene mame, pa i trudnice, žale se na "bebi mozak", zaboravnost ili rasejanost usled hormona ili neispavanosti. Ali sada je veliko istraživanje sprovedeno u Norveškoj pokazalo da je mamin mozak zapravo "oštriji" nego ranije.

Žene koje su rađale decu imaju mozak koji je "mlađi" od njihove prave starosti, i to zahvaljujući estrogenu koji se luči tokom trudnoće.

"Kada posmatramo način na koji mozak stari, primećujemo veoma važnu razliku između mozgova žena koje su rađale i onih koje nisu. Na MRI skeneru njihovi rezultati bili su 'mlađi' šest meseci u odnosu na njihovu pravu starost, što znači da ih je trudnoća podmladila," rekla je dr An-Mari de Lang sa Univerziteta u Oslu.

Istraživanje je obuhvatilo 12.000 žena srednjeg doba, od kojih su 9.500 imale decu. Naučnici su razmatrali masu njihovog mozga i količinu sivih ćelija, i utvrdili da su mozgovi mama biološki delovali mlađe usled promena koje su izazvale trudnoća i odgajanje deteta.

"Žene koje su rodile decu i decenijama kasnije osećaju dejstvo tog iskustva. Hormoni i promene u imunitetu tokom trudnoće imaju zaštitničko dejstvo na mozak," zaključuje dr De Lang.

Zapratite nas i na Instagramu!