Umetnica iz Vašingtona sa svakom kacigom koju izradi donosi osmehe na lica majki i njihove dece.

Plagiocefalija je stanje do kojeg dolazi zbog povećanog pritiska na jednu tačku na glavici, na primer zbog ležanja na leđima. Mnogima je poznatija kao sindrom zaležane glavice, a ne predstavlja opasnost za bebu. Međutim, da bi glavica poprimila uobičajen oblik, bebe moraju nositi kacige koje deluju teško, ali im zapravo ne nanose bol.

Pre više od deset godina umetnici Pauli Stron prišla je prijateljica čija je unuka morala da nosi jednu takvu kacigu. Upitala ju je da li bi je mogla učiniti zabavnijom.

"Nikad nisam videla da bebe nose takve kacige, ali mi je brzo pojasnila o čemu se radi. Nisam bila sigurna u rezultat, jer nikad nisam tako nešto radila, ali svi su bili zadovoljni", otkrila je Stron za časopis People. 

Vrlo brzo počela je da prima narudžbe i od drugih roditelja koji su želeli da njihova deca nose personalizovane kacige.

"U roku od godinu dana oslikala sam brojne kacige u Južnoj Kaliforniji, a nakon nekoliko godina usledili su pozivi i iz drugih saveznih država. Poslednjih par godina ovo mi je posao s punim radnim vremenom. Svakodnevno šaljem kacige", dodala je.

Danas živi u Vašingtonu i u poslednjih 15 godina oslikala je više od 3.200 kaciga. Najčešće koristi motiv cveća i likove iz popularnih crtaća.

"Oslikane kacige izazivaju osmeh na licima drugih, a ne sažaljenje", kaže.

Da dovrši jednu kacigu, u zavisnosti od količine posla, potrebno joj je od 3 do 12 sati, a koristi neškodljive boje na bazi vode.