Titula strogog roditelja u većini porodica pripada mamama, pokazalo je jedno istraživanje.

Istraživanje sprovedeno među dve hiljade žena pokazalo je kako većina majki vodi brigu o vremenu koje deca provode ispred televizije, u igranju igara na računaru, količini slatkiša i gaziranih pića koju konzumiraju, odlascima na spavanje, napisanim domaćim zadaćama i pojedenim obrocima. S druge pak strane, očevi su ti koji brinu o ponašanju i disciplini svoje djece.

"Roditelji često moraju da rade kao tim kada je u pitanju odgoj njihove dece, međutim, uvek je jedan roditelj stroži od drugog. U većini slučajeva su to mame", rekao je glasnogovornik Wellkida.

"Najčešće su mame te koje su strože, bilo da je reč o pisanju domaćih zadataka, uravnoteženoj ishrani ili izlascima. Očevi su opušteniji po tom pitanju, ali više brinu o lošem ponašanju svoje dece", rekao je glasnogovornik. 

Studija je otkrila da četiri od deset majki i očeva svoj stil roditeljstva opisuju kao blag, dok ih 31 posto smatra da su strogi roditelji. 41 posto ispitanika smatra da su mame te koje su strože u porodici, dok njih tri od deset misle da ta uloga pripada ocu. 

Zanimljivo je, takođe, da četiri od deset roditelja pokušavaju podmititi svoju decu nagradama kako bi ih natjerali da pojedu sve s tanjira, dok njih 38 posto pokušava to postići pretnjama da će im oduzeti nešto, npr. omiljenu igračku.

Zapratite nas i na Instagramu!

View this post on Instagram

Sindrom srednjeg deteta i postoji zato što se ono nalazi u sendviču između prvenca i mezimca. Njemu je zbog toga najvažniji osećaj da se i o njemu vodi računa, da je i ono nekome važno i značajno i da je ravnopravno (ako ne i "ravnopavnije") sa ostalim mališanima u porodici. Srednja deca će vam često govoriti koliko vas vole i očekivati da im uzvratite ljubavnom porukom. Od njih se najčešće čuju pitanja: "Koga od nas troje najviše voliš?" Sve ovo se dešava zato što ona žele da zadovolje neku svoju potrebu. Kako vaspitavati srednje dete, procitajte na linku, u opisu profila. #srednjedete #trojedece #vaspitanje #porodica #Yumama #Repost @little_birdee (@get_repost) ・・・ Beneath all the crazy lies some truly beautiful moments.

A post shared by Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) on Jun 20, 2019 at 7:13am PDT