Deca koja su bila isključivo dojena u prvih nekoliko meseci života imala su manju verovatnoću da će razviti hronično oboljenje kože poznato kao dermatitis ili ekcem, piše Health24.

Za ovu studiju istraživači su analizirali podatke o zdravlju, razvoju i obrascima ishrane 1.520 dece u Sjedinjenim Američkim Državama koja su praćena od rođenja kao deo Studije o ishrani deteta II, koju vodi US Food and Drug Administration.

Nakon što su napunila šest godina, samo oko 300 analizirane dece je dobilo dijagnozu ekcema u nekom trenutku svog života. Skoro šestoro od desetoro dece je imalo bolest kože u dobi od šest godina, pokazali su nalazi. Međutim, deca u bogatijim porodicama i ona s porodičnom istorijom alergija na hranu imala su veću verovatnoću da će dobiti dijagnozu ekcema do šeste godine.

Deca koja su bila dojena najmanje tri meseca imala su nisku stopu verovatnoće da će imati ekcem u šestoj godini u poređenju s onom koja nikada nisu bila dojena ili koja su dojena manje od tri meseca, potvrdili su istraživači.

"Uprkos nekim jakim dokazima, još uvek se ne može tvrditi da isključivo dojenje štiti decu od razvoja ekcema kasnije u životu. Naš istraživački tim pokušava da dođe do egzaktnih saznanja", kaže autorka studije Ketrin Balas.

Ekcem uzrokuje vrlo neprijatan svrab koji se u kasnijoj fazi upali i preraste u plikove koji lako pucaju. Geni i životna sredina su povezani s ekcemom, ali mnogo toga ostaje nepoznato u vezi s ovom bolešću, kao što je onaj podatak kako je sprečiti.

Takođe, interesantno je i to da dojena deca imaju manji rizik za mnoge hronične bolesti, uključujući astmu i gojaznost.

Studija bi trebalo da bude predstavljena na godišnjem sastanku Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju u San Francisku. Istraživanje predstavljeno na sastancima je preliminarno dok se ne objavi u časopisu koji je recenziran.