Bliže se sve sunčaniji i topliji dani zbog čega će brojni roditelji iz garaža izvaditi bicikle. Pedijatri se istovremeno nadaju da će izvaditi i kacige i shvatiti koliko su one zaista važne za zaštitu njihove dece.

Naime, prema istraživanju koje je sprovela dečja bolnica C.S. Mott, manje od 60 posto roditelja dece uzrasta od 4 do 13 godina kaže da njihova deca nose kacigu kada voze bicikl, dok njih 18 posto tvrdi da je njihovo dete nikad ne nosi.

To zapravo znači da jedno od petoro dece nikad ne nosi kacigu, a za vožnju skejtbordom će je uzeti samo 42 posto dece.

Pedijatar Fres Hes to smatra zabrinjavajućim podacima pa je na svojoj Fejsbuk stranici objavila fotografiju kacige za bicikl deteta koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći, a koje upravo zahvaljujući istoj nije povredilo glavu.

"Na pedijatrijskom hitnom prijemu često viđam decu sa traumama glave nakon pada s bicikla. Neku od te dece je udario automobil, ali mnoga su zadobila povrede zbog gubitka kontrole nad biciklom tokom vožnje. Kacige u takvim situacijama mogu značajno da doprinesu razlici između blagog potresa mozga i teških neuroloških povreda, pa čak i smrti", upozorila je dr Hes.

Njenu fotografiju je podelilo stotine korisnika ove društvene mreže, a cilj lekarke bio je da osvesti o važnosti nošenja kacige za bicikl.

Prema Univerzitetu Mičigen, više od 600 dece svakodnevno završi u hitnoj pomoći zbog povreda zadobijenih tokom vožnje bicikla. Dečaci uzrasta od 10 do 14 godina su pod najvećim rizikom.

"Nezgode se mogu dogoditi svakome, čak i ako mislite da ste iskusni vozač bicikla. Možete naleteti na kamen ili će pred vas istrčati pas, a kada se to dogodi, važno je da imate kacigu na glavi", smatra dr Betani Folsom i savetuje roditeljima da već od najranijeg uzrasta decu uče da nose kacigu.

Ono što je važno imati na umu je da kaciga mora da stoji čvrsto i da pokrije čelo, i da između brade i zaštitnog kaiša ne sme biti više mesta od debljine jednog do dva prsta, kažu stručnjaci.

I see children in my Pediatric ER for head trauma after falling from a bike very often. Some of these children are...

Posted by PediMom on Tuesday, May 21, 2019