Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve više mladih traži pomoć psihijatra zbog mentalnih problema

Američka istraživanja pokazala su da se broj poseta hitnoj pomoći zbog mentalnih problema znatno povećao, a naučnici su istakli i glavne uzroke tome.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanja sprovedena u martu proše godine pokazala su da raste broj mališana koji traže pomoć zbog mentalnih zdravstvenih problema.

Od 2011. do 2015. desio se ogroman skok u posetama psihijatru onih koji imaju između šest i 24 godine. Broj poseta se uvećao za čak 28 posto.

Autor studije Luter Kalb istakao je da je to postao trend, što uopšte nije iznenađenje, jer već neko vreme postoji povećan nivo poseta hitnoj pomoći zbog mentalnih stanja.

Zbog čega se sve to dešava među mladima?

"Povećan broj pokušaja samoubistava i upotrebe opioida su sigurno jedni od faktora", rekao je Luter.

Ogromno prisustvo društvenih mreža u životima dece takođe ima znatnu ulogu kada je rizik od mladalačke depresije u pitanju, mada, dodaje Kalb: "Nepoznato je da li društvene mreže igraju ulogu u povećanom broju poseta psihijatru".

Povezane vesti

Još jedna zastrašujuća činjenica jeste da su se, za vreme spomenutog vremenskog okvira (od 2011. do 2015), posete adolescenata psihijatru, a povodom samoubilačkih misli i pokušaja samoubistva više nego duplirale

Jedna od učesnica ove studije, Suzan Dafi, takođe profesor i doktor pedijatrije, istakla je komplikovanu sliku današnjeg društva ističući siromaštvo, nasilje, porodično nasilje, uticaj društvenih mreža na depresiju, rizik od osame i anksioznosti, prenatrpanost informacijama. Međutim, posmatrajući sve moguće razloge, ona je je istakla da su trendovi ipak najčešći razlog za česte odlaske kod psihijatra.

Podaci su pokazali da je preko 20 posto adolescenata, između 13 i 18 godina, doživelo neku vrstu mentalnog problema, takođe.

S obzirom na to da su hitne posete postale trend među mladima, rezultati istraživanja i nisu preterano veliko iznenađenje.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica