Svaka majka koja je dojila svoje dete zna koliko joj, u nekim situacijama, može pomoći pumpica za izmlazanje mleka. Još bolje to znaju proizvođači dečje opreme, pa mnogi brendovi nude svoje verzije. Od onih najobičnijih, ručnih, pa sve do električnih, izbor je uistinu šarolik. 

Ipak, naučnici ne dele oduševljenje ovim "bejbi gedžetom". 

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu "Cell Host & Microbe" pokazuju da majke koje koriste ove pumpice decu možda dovode u opasnost od oboljevanja od astme. U poređenju sa mlekom koje dete konzumira direktno iz dojki, mleko koje je prikupljeno pomoću pumpice sadrži više potencijalno štetnih mikroorganizama, tvrde naučnici.

"Povećana izloženost potencijalnim patogenima u majčinom mleku mogla bi predstavljati rizik od infekcije respiratornog sistema, što bi moglo objasniti zašto je odojčad hranjena izdojenim mlekom pod povećanim rizikom od razvoja dečje astme", objasnila je kanadska naučnica, doktorka Širin Musavi sa Univerziteta u Manitobi za britanski "Telegraph".

Inače, majčino mleko sadrži složeni koktel bakterija koji može biti važan za uspostavljanje uspešne populacije prijateljskih bakterija u želucu i crevima beba, dok poremećaj u mikrobioma kod odojčadi može dovesti do toga da je dete osetljivo na razvoj različitih alergija, astme ili čak gojaznosti. 

Istraživači su proučavali bakterijske gene u uzorcima majčinog mleka na temelju 393 zdrave majke, tri do četiri meseca nakon porođaja, te su zaključili da se sadržaj bakterija u mleku kojim se hrane bebe uveliko razlikuje od bebe do bebe. 

Mleko iz pumpica sadržavalo je veće količine potencijalno štetnih oportunističkih patogena, kao što su stenotrofomonas i pseudomonadacea. S druge strane, dojenje je bolo povezano sa mikroorganizmima koji se obično nalaze u ustima, kao i s većim bakterijskim bogatstvom i raznolikošću, što je poželjno.