Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rana upotreba sirupa za kašalj može uticati na upotrebu problematičnih supstanci kasnije u životu

Sve je više dokaza koji pokazuju malu efikasnost sirupa za kašalj, a "Health Canada" je pokazala da oni sadrže opioide, supstance koje mogu imati štetan uticaj kasnije u životu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Health Canada" ističe da deca i adolescenti ispod 18 godina ne bi trebalo da koriste lekove za kašalj i prehladu, jer u sebi sadrže opioide.

Sigurnosni pregled federalne službe pokazao je da postoji ograničen broj dokaza za efektivnost potencijalnih narkotika u sirupima za kašalj namenjenim deci i tiejdžerima.

Pregled nije pokazao jaku vezu koja dokazuje da proizvodi sa opioidima deluju loše na decu, ali je pokazao da njihova rana upotreba može uticati na upotrebu problematičnih supstanci kasnije u životu.

Povezane vesti

Tri opioida koja se koriste u Kanadi za lečenje simptoma prehlade su: kodein, hidrokodon i normetadon. Kodein je čak dostupan i bez recepta, ali u slabijim dozama za lečenje prehlade i kašlja.

"Health Canada" predlaže da roditelji porazgovaraju sa lekarom o alternativama umesto proizvoda koji sadrže opioide za decu i adolescente.

Korišćenje ovih proizvoda u poslednjih pet godina u Kanadi znatno opada.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica