U raznim oblastima života, trendovi se smenjuju neverovatnom brzinom. Nove tehnologije su nam to omogućile, ali su zato trendovi postali toliko neuhvatljivi, da se svakog časa menjaju.

Šta donosi trendove?

"Digitalni mediji govore nam da živimo u primarno vizuelnoj kulturi, gde radije koristimo fotografije nego reči", objasnio je Džonatan Openšo. Ova digitalna kultura kopiranja sada obuhvata trendove kojima je nekada bilo potrebno mnogo godina da se infiltriraju u društvo. I baš ono što je juče bilo u trendu, sutra možda više uopšte neće biti, i to pravi poteškoce u praćenju trendova.

Ipak, kada su trendovi za decu u pitanju, dobra vest je da se klasika vraća na velika vrata.

1. Sat sa uređajem za praćenje deteta

Kada govorimo o dečjoj sigurnosti, roditelji nikad ne mogu biti dovoljno pažljivi. Poslednji uređaji do kojih smo došli, a da nisu samo zabavni, u sebi imaju ugrađen alarm koji će se oglasiti ukoliko neko pokuša da skine sat sa detetovog zgloba. Neki u sebi imaju i maleno dugme koje dete može u opasnoj situaciji pritisnuti. 

Pored pametnih GPS uređaja, neki satovi imaju dizajnirane igrice i aplikacije koje kasnije mogu biti onemogućene kada dete poraste. 

2. Telefoni i tableti - DA, ali na drugačiji način

U digitalnom društvu, nije neobično videti dete sa nekom vrstom uređaja u ruci. U suštini, 70 posto roditelja dozvoljava svojoj deci da koriste ajped. Mnogi su instalirali i aplikacije dizajnirane specijalno za decu. Prema izveštaju Vebruta, kompanije za internet sigurnost, nove aplikacije namenjene deci od tri do pet godina razvijaju se svakodnevno.

Ipak, postoji ogroman korak unapred, koji se udaljava od beskorisnog korišćenja tehnologije. Roditelji koriste tablete i mobilne telefone za razne aktivnosti.

Kako Vebrut objašnjava: "Tehnologija je neverovatna alatka koja se može prilagoditi raznim indvidualnim stilovima učenja, može promovisati saradnju, osnovnu veštinu potrebnu u 21. veku. Mališani će definitivno prigrliti nove tehnologije i ići samo napred, a izazov je naučiti kako da one budu korisne, kako nama, tako i njima. Postoje zamke, ali se mogu izbeći ukoliko obratimo pažnju na koji način ih mališani koriste.


Foto: Shutterstock

3. Iznajmljivanje igračaka

Prošli su dani kada je detetova soba bila prepuna igračaka, knjiga i igrica. Roditelji su sada prigrlili minimalistički pristup i čiste sve nepotrebno. Ovaj trend ide ruku pod ruku sa idejom da je manje više, a samim tim moramo biti bolji prema svom okruženju, te otklanjati višak.

Još bolje, raste broj roditelja koji investiraju u "kutije na pretplatu" (koje su, naravno, tematizovane u skladu sa godinama) i igračke na pretplatu, pre nego da deca koriste besmislene igračke. U svetu postoje servisi koji izdaju igračke i kutije za decu od šest meseci do pet godina. 

To funkcioniše tako što svakog meseca dobijete određene igračke koje možete da zadržite četiri nedelje, taman dok dete ne izgubi interesovanje, pa ih onda menjate drugim igračkama. Sve igračke su probrane od strane iskusnih stručnjaka, a moraju biti čiste pre slanja, spakovane i potom vraćene. Ukoliko dete neku polomi, potrebno je da je platitie. Ipak, većina igračaka je trajna i nije sklona kvarenju. Ukoliko vaše dete ima želju da neku igračku zadrži, imate priliku da je kupite.

4. 'Mirnije' dečje sobe

Prema podacima australijske kompanije za dekoraciju dečjih soba, aktuelni trendovi obuhvataju motive labuda i cveća za devojčice, a uz to šume sa magičnim stvorenjima (jednorozi, egzotične ptice i dinosaurusi) za oba pola. Sve u svemu, poenta je u kreiranju interesantnog iskustva za vašeg mališana transportujući ga u svet mašte i zemlju čuda u njegovoj sobi. 

Pitate se koje su boje u trendu 2019? Za roditelje koji vole svetlije boje, najpopularnija je botanička zelena, kraljevsko plava i oker, kako za dečake, tako i ta devojčice. Ukoliko preferirate nežniju paletu boja, prljavo roze, razne nijanse bele ili ljubičaste su kao stvorene za dečju sobu. Naravno, sve nijanse sive su najpopularnije boje trenutno. Statistika društvene mreže Pinterest otkriva da je eko nameštaj apsolutni hit, jednako kao i skandinavski stil.

"Skandinavski stil karakterišu tri osnovne komponente - funkcionalost, jednostavnost i lepota", objasnio je menadžer dizajna i enterijera u Ikei, Krejg Riči. Jaka veza izeđu funkcionalnosti i estetike je osnova skandinavskog dizajna, što ga čini vrlo popularnim pri sređivanju dečje sobe.