Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici sa Berklija dokazali: Korišćenje mirisne kozmetike u trudnoći utiče na kasniji razvoj devojčica

Mirisni sapuni i šamponi, kao i parfemi u trudnoći, zbog hemikalija koje sadrže, mogu da utiču na kasniji razvoj ženske dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

I ranije sprovedene studije sprovedene na životinjama pokazale su da brojne hemikalije mogu negativno da utiču na hormone, pa se povezuju sa ranijim ulaskom u pubertet.

Sada su takve studije rađene i testiranjem dece, i dokazana je ista stvar.

Reč je većinom o ftalatima kojih je najviše u mirisnim materijama, parfemima, sapunima i šampona, potom o parabenima koji se koriste kao konzervansi u kozmetici i o fenolima, među kojima je i triklosan, baktericidno sredstvo koje se već decenijama koristi u kozmetičkoj industriji kao konzervans. Njegova osnovna funkcija nije zaštita potrošača, nego zaštita proizvoda.

Povezane vesti

Većina njih u medicini je poznata pod nazivom 'endokrini disruptori'. Oni svojim oblikom i strukturom liče na i oponašaju prirodne hormone u telu i na taj način remete funkciju endokrinog sistema.

Zabrinjava informacija da su takvi spojevi štetni već i u malim količinama te da se potencijalni problemi ne moraju javiti odmah ni za par godina, već imaju kumulativni učinak, odnosno talože se u tkivima godinama.

U studiji naučnika sa kalifornijskog Berklija učestvovalo je 338 dece, 179 devojčica i 159 dečaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do adolescencije. 

Izloženost raznim hemijskim spojevima naučnici su pratili uz pomoć analize urina majki tokom trudnoće, a potom analizom urina dece nakon navršenih devet godina života. 

Povezane vesti

Pokazalo se da je u više od 90 posto uzoraka urina prikupljenih od dece otkrivena prisutnost hemijskih spojeva koji mogu da utiču na koncentraciju i delovanje hormona. Najveći uticaj na raniji početak puberteta kod devojčica imali su prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki za vreme trudnoće. 

Spomenute hemikalije nisu značajnije uticale na razvoj dečaka u prenatalnom periodu. 

"Činjenica da smo u ovom slučaju otkrili povezanost ranijeg puberteta kod devojčica je zabrinjavajuća, ali dobra informacija je da, sada kada to znamo, možemo da smanjimo na minimum izloženost tim hemijskim spojevima - rekla je glavna autorka studije Kim Harli, direktorka Centra za istraživanje uticaja okoline na zdravlje dece Univerziteta Berkli. 

Povezane vesti

Podsetila je da je upotreba triklosana u izradi antibakterijskih sapuna u Sjedinjenim Državama zabranjena, ali da ga još uvek ima u pasti za zube. Pozvala je na oprez pri kupovini takvih proizvoda i potencijalne kupce upozorila da pažljivo pročitaju deklaracije. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica