Razlog za ispitivanje ove ogrlice bilo je nekoliko spornih slučajeva, od kojih su se dva desila skoro u kratkom vremenskom razmaku.

Naime, osamnaestomesečno dete se ovakvom ogrlicom nedavno zadavilo tokom spavanja, dok se jedna sedmomesečna beba gotovo ugušila sa perlicama drvene narukvice za zube iako je bila pod nadzorom roditelja, izvestila je ova američka Agencija.

Majke i očevi često posežu za ogrlicama i narukvicama kako bi ublažili nelagodu koja se javlja prilikom izbijanja zubića, a zbog koje su deca ponekad nervozna i plačljiva. Smatra se da bi im nakit mogao pomoći u tom teškom, ali važnom stadijumu razvoja, budući da beba tako ima nešto što može da žvaće i tako podstakne zube da lakše izbiju.

Proizvođači ogrlica od ćilibara tvrde da smola u ogrlicama pomaže pri ublažavanju upale i bola.

Takav nakit, inače, koriste i deca sa posebnim potrebama kao što su autizam ili poremećaj nedostatka pažnje ili hiperaktivnost (ADHD) za senzornu stimulaciju.

Međutim, FDA upozorava da ogrlice decu dovode u opasnost od povreda i smrt.

"Znamo da su ogrlice i proizvodi za žvakanje postali veoma popularni među roditeljima koji žele deci da olakšaju bol, ali pojavili su se ozbiljni rizici, a to nas brine. Deca su u opasnosti od ozbiljnih povreda koje takvi predmeti mogu da uzrokuju pa čak i smrti", upozorio je povrenik FDA Skot Gotlib.