Ljubivoje Ršumović se školovao u rodnom Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku komparativne književnosti. Nema sumnje da je mnogo književnih dela pročitao za proteklih skoro sedam decenija, a mi smo ga pitali koja su mu omiljena.

"Volim da čitam biografije poznatih, knjige o životima pisaca, kao i knjige za decu. Omiljene knjige tih žanrova su mi: Tesla Dosije FBI Aleksandra Milinkovića, zatim sve knjige Radovana Popovića o srpskim piscima (ima ih preko dvadeset), i najzad knjige zagonetnih priča Uroša Petrovića", rekao je Ršumović za Mondo.rs.

Pod uticajem poznanstva sa Duškom Radovićem počeo je da piše pesme za decu, a brojne generacije odrastale su uz njegove emisije "Hiljadu zašto", "Hajde da rastemo" i "Fazoni i fore".

Zbog toga ima vrlo pedagoški pristup kada je u pitanju preporuka tri knjige koje bi svaki mlad čovek trebalo da pročita.

1. "Mali princ" - Antoan de Sent Egziperi

Ova knjiga nas na zabavan način uči da logično, ali i apstraktno mislimo.

2. "Poštovana deco" - Duško Radović

To je knjiga koja reprezentuje srpsku poeziju za decu, po mnogima najbolju u Evropi, što znači i u svetu, a kojoj i ja pripadam.

3. "Mali zeleni" - Raša Popov

Knjiga na dokumentaran način, a uz Rašinu razmaštanu elokvenciju, pomaže mladima u razumevanju nerazumljivog.