Belom hlebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamniji "rođak", ali to izgleda da nam nimalo ne smeta. Istraživanja su pokazala da on čini sastavni deo trpeze u čak 76 odsto domaćinstava Evrope, a kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.
Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu "nezdravu" namirnicu u super hranu!
Do sada je najveća mana belog hleba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Beli hleb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, “gladni” naučnici demonstrirali su da tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!
Zamrzavanje pre tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umesto šećerom, hleb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vežbanje. Istraživači veruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju šećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.
Dobra vest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hleba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna