Belom hlebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamniji "rođak", ali to izgleda da nam nimalo ne smeta. Istraživanja su pokazala da on čini sastavni deo trpeze u čak 76 odsto domaćinstava Evrope, a kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu "nezdravu" namirnicu u super hranu!

Do sada je najveća mana belog hleba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Beli hleb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, “gladni” naučnici demonstrirali su da tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!

Zamrzavanje pre tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umesto šećerom, hleb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vežbanje. Istraživači veruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju šećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

Dobra vest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hleba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.