Deca jedu sve egzotičnije namirnice već od najranije dobi, pokazalo je istraživanje sprovedeno među 1500 roditelja.

Jedna od sedam beba voli humus, a jedna od dvadeset kinou. Druge bebe uživaju u kus-kusu, a neke iz prvog pokušaja čak i u limunu.

Ispitani roditelji su otkrili i kako je njihovim bebama su najmanje omiljen prokelj.

73 posto roditelja priznalo je da je zbunjeno i nije sigurno koje namirnice da nudi bebama u prvim mesecima dohrane, dok je 67 posto naišlo na potpuno različite savete o tome kada bi trebalo da krenu sa uvođenjem čvrste hrane.

"Bebe milenijalaca vole neobična jela i uzbudljive ukuse. Danas su egzotične namirnice i dostupnije, a prva hrana beba se polako menja", izjavio je Dejvid Lavlor koji je naručio istraživanje.

Prosečan period u kom ispitanici počinju da uvode čvrstu hranu je šest meseci. Dok 55 posto roditelja kuva posebne obroke svojim bebama, 30 posto im nudi obrok koji su sami napravili, a 15 posto nudi kupovne kašice.

Hranjenje beba često se završava popriličnim neredom. Tako je trećina roditelja (33 posto) ostatke bebine hrane pronašla na kuhinjskom zidu, petina (20 posto) ispod odeće, a 12 posto u hodniku.

Prema istraživanju, namirnice koje deca vole su jogurt, banana, testenina, batat, povrće kuvano na pari, jabuke, meki sir, mango, bundeva, paradajz, puter od kikirikija, avokado, losos, humus, kus kus i sočivo.

Najomraženije su im: prokelj, limun, pečurke, jaja, brokoli, grejp, riba i meso.