Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje pokazalo - i superjunaci deci daju negativan primer

Dobri momci i nisu tako dobri, kažu profesori koji su sproveli istraživanje, međutim, dodaju da ne morate braniti deci da ih gledaju, a evo i zbog čega.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Filmove o superjunacima verovatno povezujete s pozitivnim lekcijama o pobedama dobra nad zlom. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da takvi filmovi zapravo odašilju opasne poruke mladima jer nasilnost predstavljaju kao pozitivnu osobinu.

Analiza deset filmova o superjunacima, snimljenim 2015. i 2016. godine, pokazala je da su glavi likovi ili "dobri momci" u proseku imali 23 nasilna čina u jednom satu filma, a antagonisti ili "loši momci" 18. Iznenađujuće, glavni lik je počinio i više ubistava.

Takođe, superjunaci su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superjunakinja.

"Deca i adolescenti superjunake vide kao dobre momke i na njih bi moglo uticati to što ih u filmovima prikazuju kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju", kaže Robert Olimpia, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu univerziteta u Pensilvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

Ali to ne znači da superjunake ne treba gledati, rekao je naučnik Džon Miler koji je sarađivao na studiji. Ključ je, kaže, u razgovoru o posledicama nasilja.

On preporučuje da porodica zajedno pogleda film i potom razgovara o nasilju. To će deci pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to s porodičnim vrednostima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica