Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porođaj kod kuće: Raste broj žena koje ne žele da se porode u bolnici

Mnoge žene navode da im je porođaj kod kuće bio mnogo prijatnije iskustvo od porođaja u bolnici. Osim toga, postoje još neki razlozi zašto se sve veći broj žena odlučuje da bebu donese na svet u poznatom okruženju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako je dominantno mišljenje da porođaj kod kuće nije dobar za majku i dete, sve je više žena koje se odlučuju za porođaj van adekvatne zdravstvene ustanove. Ključni razlozi za takav potez su uglavnom kulturološke prirode, ali i sve veće nepoverenje u zdravstvene radnike.

Žene u pojedinim delovima sveta često, kako zbog udaljenosti zdravstvenih ustanova tako i zbog određenih kulturoloških razloga, rađaju svoju decu kod kuće umesto da odlaze u bolnicu, što dovodi do realne opasnosti od nastanka brojnih komplikacija tokom i nakon porođaja.

Povezane vesti

Bilo je zastupljeno mišljenje da trudnice koje se odlučuju na planiranje porodice bez zdravstvenih komplikacija odlaze do najbliže zdravstvene ustanove kako bi se porodile, ali istraživanja ukazuju na to da raste broj onih koje se žele da se porode kod kuće, što povećava rizik od morbiditeta.

Pristalice porođaja kod kuće navode kako su imale izuzetno negativna iskustva kada je reč o rađanju bebe u bolnici zbog toga što su medicinski radnici bili izuzetno nemarni.

Povezane vesti

Kako navode pojedine majke, ginekolozi i babice više pažnje posvećuju ispijanju kafe ili čaja nego nezi budućih majki.Takođe, u tekstu objavljenom na medicinskom portalu Health 24 navodi se kako su kultura i moralne norme izuzetno bitne za život jedne zajednice i da ih treba poštovati, ali ističu i to kako je opšta zdravstvena slika društva još bitnija.

Naglašava se kako žene koje odluče da se porode kod kuće moraju da osiguraju pomagača koji je medicinski obučen.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica