Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekrani utiču na razvoj mozga: Koliko vremena deca smeju da provedu sa telefonom u rukama?

Istraživači su utvrdili da deca koja se pridržavaju ovih smernica pokazuju bolje kognitivne mogućnosti, koje uključuju pamćenje, pažnju i učenje jezika

  Izvor: Foto: Shutterstock

Studija je rađena na uzorku od 4.500 dece uzrasta između osam i jedanaest godina, tako što je poređala njihove rasporede, vežbanja i vreme ispred ekrana prema nacionalnim smernicama za dečije zdravlje.

Nova studija je dokazala da smanjenje vremena provedenim za ekranom na dva sata dnevno, pomaže moždanom razvoju kod dece.

Utvrđeno je da deca tog uzrasta ne bi trebalo da provode više od dva sata dnevno pred ekranom, kao i da im je potrebno između devet i jedanaest sati sna, kao i najmanje sat fizičke aktivnosti.

Povezane vesti

Od 4.500 dece, samo 5 odsto se toga pridržava.

Studija je pokazala da 51 odsto dece spava dovoljno, njih 37 odsto ne provodi više od dva sata za ekranom i 18 odsto se pridržava propisane fizičke aktivnosti.

Istraživači su utvrdili da deca koja se pridržavaju ovih smernica pokazuju bolje kognitivne mogućnosti, koje uključuju pamćenje, pažnju i učenje jezika.

Džeremi Volš, vođa studije, navodi da su se usredsredili na ukupni uticaj sna, vremena provedenog za ekranom i vežbanja kod dece.

"Znamo da ponašanje ili fizička aktivnost, spavanje i vreme provedeno za ekranom mogu nezavisno da utiču na kognitivno zdravlje deteta. Kako god, ovi faktori nikada nisu razmatrani u kombinaciji. Imamo mogućnost da sagledamo kako svaki od njih pojedinačno i svi zajedno utiču na kognitivni razvoj američke dece", tvrdi on.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica