Sa jedne strane, deci, a i odraslima, slatkiši su velika radost – u bilo koje doba dana.

A sa druge nam, brojna istraživanja i iskustva lekara, govore da dugotrajno i preterano konzumiranje šećera može da uzrokuje gojaznost, karijes, dijabetes, hiperaktivnost…

Ali kako odoleti svim tim bombonima, čokoladicama, keksu, šarenim lizalicama? Kako detetu uskratiti slatke zalogaje za kojima toliko žudi?

Baš zbog toga što deca obožavaju slatke mini užine, dobra vest je da uskraćivanje i sakrivanje slatkiša uopšte nije potrebno, a ni poželjno.

Naime, ljudski organizam genetski je predodređen da ima potrebu za šećerom i to se nikakvim zabranama ne može promeniti. Ono što se može promeniti, ili bolje rečeno, primeniti je umereno konzumiranje slatkiša.

Pa koliko je to umereno? Pod umerenim slađenjem ne smatra se da dete pojede celu kutiju keksa ili 200 grama čokolade.

Prema opšte prihvaćenim nutricionstičkim savetima slatkiše i šećer iz svih drugih izvora, treba izbegavati u prvoj godini detetovog života dok su, recimo, tri kašike šećera, iz svih proizvoda, prihvatiljiva dnevna količina za decu do četvrte godine života.

Ukoliko dete ima raznoliku ishranu sa mnogo namirnica, unos slatkiša s vremena na vreme neće da škodi. Odaberite slatkiše u malim pakovanjima jer ćete na taj način sprečiti preterano konzumiranje slatkog te uspostaviti pravilo: Jedan slatkiš je dovoljan!