Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smiriće se za tren: Kada beba plače potrebno je da uradite samo jednu stvar (VIDEO)

Umirivanje bebe koja plače, veliki je izazov za sve roditelje. Međutim, postoji jedan koji uvek 'upali' i toliko je uspešan da su se njime pozabavili i naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Potrebno je samo da ustanete. Proverite, videćete i sami - beba će se odmah umiriti. Sednete li opet, beba će se opet rasplakati.

Ovaj fenomen primećuju gotovo svi roditelji, a toliko je uspešan da su se i naučnici pozabavili njime.

Studija je sprovedena 2013. godine, a rezultati objavljeni u naučnom žurnalu Current Biology. U rezultatima suštinski stoji da su otkrili da su bebe genetski uslovljene da budu mirnije kada su u naručju roditelja koji stoji umesto da sedi.

Povezane vesti

Sve se svodi na rane dane čovečanstva, kada su ljudi sa svih strana bili okruženi predatorima. Ako bi majka stajala sa bebom, to bi joj dalo par dragocenih sekundi prednosti u begu od napadača. Tako su bebe evoluirale da budu mirne kada roditelj koji ih drži stoji, i da plaču ako roditelj radi bilo šta drugo.

Umirivanje bebe koja plače, veliki je izazov za sve roditelje. Međutim, postoji jedan koji uvek 'upali' i toliko je uspešan da su se njime pozabavili i naučnici.
Izvor: YouTube

A istraživanje je pokazalo i da, ne samo da su tiše dok stojite, već da je bebama i puls usporeniji.

"Naše istraživanje pokazalo je da bebe ispod šest meseci starosti, kada ih uzmete u ruke i ustanete, odmah prestanu sa meškoljenjem i mrdanjem, kao i sa plakanjem. To je prednost uslovljena evolucijom, jer ukoliko bi se umirila u majčinom naručju, beba bi imala više šansi za preživljavanje opasnosti", stoji u zaključku istraživanja.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica