Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kratka dečija imena: Najpopularnija imena za decu od samo tri slova

Većini roditelja sve više bira imena za decu koja su u trendu, neobična, kratka i ona koja će lepo da zvuče. Pogledajte koja su imena najpopularnija u Srbiji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Trend davanja originalnih imena odavno je zaživeo kod domaćih i svetskih zvezda, a sve češće i "običan" narod bira neobična imena za svoju decu. Najpopularnija su troslovna moderna i originalna imena, pa sve češće možemo čuti Noa, Mia, Nea, Lea i Vid, gde god da se okrenemo. Roditelji u Srbiji odlučili su da prate trendove i stoga se, prvenstveno mlađe generacije, odlučuju da svoje naslednike nazovu ovim imenima.

"Birajte imena za svoju decu tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica", zapisao je Duško Radović...

Mnogi roditelji i danas vode računa o tome kako će se ime njihovog deteta slagati uz prezime, koji nadimci će moći da proisteknu iz tog imena, kako će zvučati kada ga druga deca budu dozivala u školi. Čini se ipak, da je kod većine moda presudna, pa tako sve više novopečenih roditelja bira neobična, kratka i zvučna imena za svoje naslednike.

Ovo su neka od najpopularnijih imena u Beogradu

Iz Sekretarijata za upravu, sektora statistike, kažu da se u poslednje vreme roditelji uglavnom odlučuju za kratka imena, pa je najčešće ime za dečake Lav, a kod devojčica preovladava Mia.

- U poslednje vreme se dečacima daju imena Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa. Što se tiče devojčica, najpopularnija neuobičajena imena su Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša - rekao je za "Blic" Jovo Samardžić, pomoćnik sekretara.

U Novom Sadu Tajna, Šećerko ili Indigo

Novosađani se, slično Beograđanima odlučuju za neobična imena, pa će Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo i Jon najverovatnije prilikom upoznavanja imati problem i moraće dva puta da ponove svoje ime.

Ovo su samo neka od imena na dugačkom spisku originalnih i neobičnih imena za koja se roditelji Novog Sada odlučuju.

Budući đaci novosadskih škola su Leon, Eko, Aksentije, Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav. Tu su i Feđa, Fedro, Dren, Zoi i Vid. Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.

Kroz nekoliko godina, biće normalno da pred vas stane devojčica Nikita, Antonina, Miluška, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Tida, Vanda, Nikleta ili Monja.

Popularna i stara biblijska imena

Novopečene mame Novosađanke sve češće biraju i stara biblijska imena poput Zilpa, a tu su i Borijela, Vasilisa, Gina, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Adiva, Gala, Mia, Nika, Alegra i Justina.

Porodični zakon kaže da matičari imaju mogućnost da odbiju želju roditelja ukoliko ime nije u skladu s moralnim ili tradicionalnim okvirima, ali takvih zahteva do sada u Novom Sadu nije bilo.

U Nišu roditelji i dalje "staromodni"

Nišlije se retko odlučuju za neobična imena.

- Izuzetno su retka takva imena kao što su Noa, Dea i slično. Sećam se da smo upisali jednu devojčicu kojoj su roditelji dali ime Tea. Bilo je i ime Dina i Zara. Sve češće majke i očevi daju svojoj deci imena kao što su Rosa i Zoja. Ipak, trenutno je u Nišu trend da se devojčicama i dečacima daju baš stara srpska imena. Sada se u modi Aleksija i Vasilija, a kod dečaka je to Ignjat.

Za mušku decu je i dalje ime Novak broj jedan, ali to traje već duže vreme -priča niška matičarka Vesna Đikić.

Novi trend na estradi - ko će detetu dati neobičnije ime

Roditelji sa srpske estrade posebdno se ističu u trendu davanja kratkih i zvučnih imena koja se isto izgovaraju svuda u svetu. To bode oči tradicionalistima, jer imena za koja se odlučuju, najčešće nisu srpska.

Manekenka Jovana Švonja je izazvala burne reakcije pošto je ćerkici dala ime Noel, a za slično ime se opredelila i Kristina Bekvalac koja je najavila da će dečaku dati ime Noa.

Nikola Demonja i Ana Štajdohar su prvoj ćerki dali ime Nia, što u prevodu znači "smisao", a dečaku koji se rodio krajem prošle godine ime Lav.

Najmaštovitiji bio je Čedomir Jovanović čija se deca zvou Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

Voditeljka slagalice Marija Veljković svojoj kćerki dala je ime Neva, a pevačica Nikolija Jovanović izabrala je ime Rea.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica