Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dete ima izlive besa? Možda previše vremena provodite uz telefon i kompjuter!

Određeno ponašanje roditelja narušava odnos sa detetom i može dovesti do problema u ponašanju kod mališana, pokazala je najnovija studija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko je loše ako roditelji igraju igrice na mobilnom telefonu umesto da gledaju kako njihova deca grade kule u pesku ili da ih ohrabruju dok se pentraju i ljuljaju na konopcu?

Deca bez odgovarajuće potpore ili pažnje roditelja postaju frustrirana i hiperaktivna, pokazala je studija koju je objavio časopis Pediatric Research. Oni se dure, cvile i imaju izlive besa, upozoravaju naučnici nakon provedenog istraživanja tokom kojeg su pratili ponašanje 181 para roditelja i njihove dece starosti do pet godina.

Povezane vesti

Tokom šestomesečnog razdoblja roditelji su izveštavali o svojoj upotrebi medija i opisivali ponašanje dece.

U gotovo svim slučajevima vreme provedeno uz 'spravice', čak i ako je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju roditelja i deteta. I majke i očevi su istakli da su ovi prekidi uticali na detetovo ponašanje i povećali nivo stresa.

Ovakve situacije predstavljaju realnost života u 21. veku. Roditelji su se navikli na elektronska sredstva kako bi 'napravili pauzu' pa tako, na primer, američki roditelji provedu najmanje devet sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na internetu, tabletu ili pametnom telefonu.

Povezane vesti

Ako su još pored toga roditelji nezadovoljni svojom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se više priklanjaju digitalnoj tehnologiji, dodatnim igricama i slično. Neki roditelji koriste 'gedžete' kako bi se 'odmaknuli' od dece, čak i ako ona mole za njihovu pažnju.

"Kontakt i komunikacija s detetom mora biti primarna", navodi se u studiji.

Istraživači predlažu da se odvoji određeno vreme tokom kojega se neće koristiti digitalni uređaji i predlažu roditeljima da u parku radije koriste novine nego mobilni, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose sa decom nego razgovori ili surfanje po telefonu. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica