Naučnici su proučili rezultate testiranja sluha 3.316 dece u uzrastu od devet do 11 godina, a njihove roditelji anketirali su o pritužbama dece na sluh, koliko često koriste slušalice i koliko glasno slušaju muziku.

Utvrdili su kod 443 dece, odnosno 14 odsto ispitanika, neke poteškoće s visokim frekvencijama. Gubitak sluha za visoke frekvencije, posebno kod mladih, povezan je s izloženošću buci.

Bez obzira na to koliko su dugo koristili slušalice ili koliko glasno slušali muziku deca koja su koristila mobilne uređaje za slušanje muzike samo jedan ili dva dana u nedelji imala su više nego dva puta veće izglede da će imati gubitak sluha od dece koja nisu koristila uređaje.

"Iako ne možemo zaključiti na temelju ovoga istraživanja da mobilni uređaji izazivaju taj gubitak sluha, ono pokazuje da izloženost muzici može uticati na sluh u detinjstvu", kaže autor studije Karlin le Klerk iz medicinskog sveučilišnog centra Erazmus u Roterdamu.

"To je važno zbog toga što je gubitak sluha bespovratan i stoga ima posledice za čitav život", kaže le Klerk.

Više od 90 odsto starije dece koristi neki mobilni uređaj za slušanje muzike poput pametnog telefona ili tableta, navode autori istraživanja u radu objavljenom u časopisu JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Uz gubitak sluha koji je posledica buke zvukovi se mogu činiti prigušenima ili udaljenima i ljudi se mogu žaliti na zvonjavu u ušima. To ponekad može biti privremeno, na primer nakon glasnog koncerta, ali može postati trajno nakon ponavljanog izlaganja buci.

Od dece obuhvaćene istraživanjem njih 1.244, odnosno 40 odsto nikad nije koristilo mobilne muzičke uređaje, 19 odsto koristilo ih je jednom ili dva puta nedeljno, a oko osam odsto najmanje tri put nedeljno.

Većina dece nije imala nikakve simptome povezane s gubitkom sluha. Čak i među decom koja su izgubila sluh za visoke frekvencije samo oko sedam posto navelo je da simptome ima "ponekad" ili "često".

Naučnici ističu da su neka mlađa deca možda izgubila sluh za visoke frekvencije zbog upala uha, posebno onih hroničnih.

Uprkos ograničenja studije, rezultati sugerišu da roditelji moraju više paziti kako i koliko njihova deca koriste slušalice, kaže Kevin Frenk s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu. "Roditelji bi morali ograničiti vreme korišćenja takvih uređaja", kaže on. Preglasni su ako ih roditelji, uprkos slušalicama, mogu čuti, dodaje on.

Kolin Le Prel sa univerziteta Teksas u Dalasu napominje da to nije jedini način gubitka sluha kod dece dodajući da se to može dogoditi uz koncerte uživo, vežbanje instrumenata, lov, mašine i glasne alate, motore.

"Ograničavanje korišćenja mobilnih muzičkih uređaja treba se smatrati delom sveobuhvatne strategije za sigurno slušanje", kaže Le Prel i dodaje da za situacije u kojima deca mogu biti izložena buci treba imati u pripremi čepiće za uši.