Saznanja se zasnivaju na analizi 30 godina zdravstvenih podataka kod 8.583 žena od 45 do 64 godine. Pokazalo se da žene s troje ili više dece imaju umereni rizik od srčanog udara, za razliku od onih koje su rodile samo jedno ili dva deteta. Rizik od srčanog udara znatno raste s rastom broja dece.

"Cilj istraživanja nije da plaši žene s više od dvoje djece, nego da privuče njihovu pažnju kako bi znale da mogu biti pod povećanim rizikom od srčanog udara", izjavila je dr. Clare Oliver-Williams. "Znamo da trudnoća i porođaj predstavljaju ogroman pritisak na srce, a podizanje dece takođe može biti vrlo stresno. Želimo ljude obogatiti saznanjima da moraju nešto učiniti za svoje zdravlje. ”

Dr. Oliver-Williams izjavila je da je statistička analiza prilagođena brojnim faktorima koji su poznati da utiču na zdravlje žena, uključujući godine, rasu, prebivalište, socioekonomski status, zdravstveno osiguranje, status pušenja, godine reproduktivnog života, korišćenje oralne kontracepcije i hormonske terapije. Istraživanje je takođe uzimalo u obzir godine žene u prvoj trudnoći i vreme dojenja (prethodna istraživanja su povezivala dojenje s poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem kod majki)

Žene koje su imale višestruke pobačaje tokom razdoblja istraživanja pokazale su 60% veću stopu srčanih bolesti i 45% veću stopu zatezanja srca u odnosu na žene koje su rodile jedno ili dvoje djece.

Jedino ograničenje studije jeste da ne omogućava saznanje da li  fiziološka šteta koja je dovela do kardiovaskularnih događaja proizašla iz ponavljanih trudnoća, iscrpljujućeg podizanja dece ili i jednog i drugog zajedno.

"Iako možda nije iznenađujuće što veći broj dece može značiti da majke imaju manje vremena za brigu o vlastitom zdravlju, ovo istraživanje potvrđuje koliko je važno da svako drži na oku zdravlje vlastitog srca", zaključio je Jeremy Pearson, voditelj britanske organizacije Heart Foundation.

"Istraživanja poput ovog nas podsećaju na to da, bez obzira na stereotip prekomerno teškog sredovečnog čoveka sa srčanim udarom, srčane bolesti pogađaju i muškarce i žene.