Neurolozi navode da je razlika u veličini njihovih mozgova primarno izazvana načinom na koji su ih majke tretirale. Na prvi pogled, gledajući snimak mozga jednog deteta reklo bi se da je ono pretrpelo povrede ili bolesti u prošlosti, ali eksperti navode da istina leži u tome da je ono najverovatnije bilo zapostavljano od majke, dok je drugo dete sa većim i bolje razvijenim mozgom odraslo uz mnogo ljubavi i podrške porodice. 

Kako su istraživači naveli za britansko izdanje Nedeljnog telegrafa, dete sa većim mozgom biće inteligentnije i razviće bolje socijalne veštine, za razliku od drugog deteta, koji je u većem riziku da postane zavisnik od droge, kriminalac ili nezaposleno lice, koje je u većini slučajeva zavisno od državne pomoći. Da stvar bude još gora, deca koju su majke zapostavljale u detinjstvu podložna su i većim zdravstvenim problemima. 

Profesor Alan Šor, sa Univerziteta Kalifornije, u Los Anđelesu (UCLA) ističe da se u prve dve godine bebe jako oslanjaju na vezu sa svojom majkom prvenstveno zbog razvoja mozga. On je takođe dodao da se 80% moždanih ćelija razvija u prve dve godine života, a problemi u tom razvoju mogu uticati na ljude do kraja njihovih života. 

U studiji je navedena i još jedna činjenica. Naime, majke koje zapostavljaju decu u najranijem detinjstvu upravo su isto tako bile tretirane od svojih roditelja i nemaju potpuno razvijen mozak, te ovakvo ponašanje predstavlja začarani krug. Ipak, ono se može prekinuti ukoliko dođe do rane intervencije i uz podršku porodice. 

Još jedna studija došla je do saznanja da su deca koja imaju majčinsku ljubav i pažnju u najranijoj fazi života pametnija i bolje reaguju na stres.