Kraj školske godine se bliži, a vaš školarac ima neke nepopravljene ocene. Ako niste zadovoljni ocenama mališana, umesto da ih grdite, trebalo bi da ih ohrabrite i motivišete da ih poprave. Naglasite da ste ponosni na njih, ali da znate da mogu i bolje. Objasnite im da je važno da uredno spavaju.

Naime, studija koju je sproveo Univerzitet u Tel Avivu je pokazala da je nedostatak samo jednog sata sna može da smanji detetove kognitivne sposobnosti. Kako je za to najčešće kriv mobilni telefon, recite im da nema potrebe da bude kod njih preko noći, jer ćete tako biti sigurni da ih ne koriste krišom ispod jorgana, nego da spavaju.

Pitajte ih da li im je potrebna pomoć, nemojte im govoriti da su glupi i lenji, jer uvrede deluju destimulativno.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Ohaju je pokazalo da će deca koja imaju pozitivan i topao odnos sa roditeljima pre sklopiti prijateljstvo sa vršnjacima. Izbor prijatelja je važan, jer može da utiče na radne navike i celokupan akademski uspeh.

Ne branite im da izlaze napolje ili da idu na sport, jer je rekreacija važna za zdravlje mališana, pa nemojte da im je uskraćujete.