U najvećem broju slučajeva, porođaji se odvijaju između jedan sat posle ponoći i sedam sati ujutro. Carski rezovi se obično obavljaju vikendom ujutru, a indukovani porođaji oko ponoći dok je četiri sata ujutro je najčešće vreme kada se bebe spontano rađaju. 

Sve u svemu, više od 70 odsto porođaja dešava se van regularnog radnog vremena.

Istraživanje je rađeno na Univerzitetu u Londonu, na više od pet miliona porođaja između 2005. i 2014. godine. Istraživači kažu da bi to što se samo 28 odsto porođaja dešava u radno vreme između devet i pet popodne u toku radne sedmice, moglo da utiče na babice i doktore. 

Porođaji kroz istoriju

Od 1950. do danas vreme porođaja se menjalo zbog povećanog broja planiranih carskih rezova i indukovanih porođaja. 

Profesorka Alison Mekfarlejn, istraživačica sa Siti univerziteta u Londonu, kaže da sadašnji trend u akušerskim intervencijama može ići u različitim pravcima. Kako broj indukovanih porođaja raste, tako se povećava i broj noćnih porođaja, isto tako povećanjem broja carskih rezova raste broj rođenih beba u ranim jutarnjim časovima. 

Ona dodaje da više porođaja kod kuće može uticati na smanjenje intervencija, kao što su indukcija i carski rez što bi moglo da promeni ovu statistiku noćnih porođaja. 

Doktor Piter Martin, predavač primenjene statistike, koji je bio deo ovog istraživačkog tima, smatra da su noćni porođaji posledica evolucije. 

"Naši preci živeli su u grupama koje su bile aktivne i raštrkane u toku dana, a zajedno su bili uglavnom u toku noći. Zato su noćni porođaji verovatno napori bebe i mame da budu zaštićeni od grupe kad su najranjiviji", navodi Martin. 

Bez obzira na to, ova činjenica ne objašnjava zašto spontanih porođaja ima čak sedam odsto manje na Božić i u vreme rasprodaja.

Više od porođaja

Šon O'Salivan sa Kraljevskog koledža za babice kaže da će istraživanje pomoći službama da bolje organizuju svoje kadrove i smene, ali da bi i ostale službe na lokalu morale da obrate pažnju na rezultate ovog istraživanja. 

On podseća da rad babica ne podrazumeva samo porođaj, nego i postnatalnu negu, ishranu novorođenčadi i mentalno zdravlje majki. 

Elizabet Daf, viša savetnica iz roditeljske humanitarne organizacije NCT kaže da istraživanja pokazuju da roditeljima nije bitno u koje vreme beba dolazi na svet, sve dok su mama i beba sigurne i zdrave. 

"Zabrinjavajuće je to što se čini da se indukcija porodiljama daje tako da se bebe rađaju oko ponoći kada je veća verovatnoća da iskusno osoblje nije na smeni i nije dostupno ako dođe do nekih komplikacija", kaže Daf.