Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici savetuju: Ubrzajte proces začeća ovim namirnicama

Određena hrana utiče na brzinu začeća, pokazalo je istraživanje u kojem su učestvovale trudnice iz Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i Irske.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Nekonzumiranje ili retko konzumiranje voća povećava rizik od neplodnosti, a svakodnevno konzumiranje više porcija voća skraćuje vreme potrebno da žena zatrudni, rezultati su velike studije. 

"Sve što jedete krvotokom stiže do jajašca i možeda utiče na to da li će ono biti oplođeno", kažu australijski naučnici. 

Ishrana bogata masnoćama, šećerom i solima može značajno da utiče na promene u organizmu. Dodaju i da je hrana koja se konzumira sve zagađenija i hemijski obrađena, što direktno utiče na plodnost. 

Doktor Radž Matur, sekretar Britanskog udruženja za fertilitet, koji nije učestvovao u studiji, kaže da su rezultati korisni "kliničkim stručnjacima i ženama koje žele da zatrudne". 

"Studija je, u širem smislu, pokazala da hrana i navike u ishrani utiču na plodnost", rekao je Matur. 

"Glavna je poruka studije jeste da je obrađena hrana vrlo loša, a sveže voće i povrće direktno pospešuju plodnost", dodaje se. 

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Hjuman reprodakšn", učestvovalo je skoro 5.600 žena starosti od 18 do 43 godine s područja Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i Irske. Sve su bile u vrlo ranom stadijumu prve trudnoće. 

U anketi su morale da odgovore na nekoliko pitanja o načinu ishrane u mesecu koji je prethodio začeću, kao i koliko im je vremena trebalo da zatrudne od prvih pokušaja.

Više voća, manje brze hrane

Parovi se smatraju neplodnim kada žena ne uspe da zatrudni u roku od godinu dana od prvog pokušaja, podseća se u studiji. Iako su sve žene koje su učestvovale u studiji bile trudnice, osam odsto je bilo u kategoriji neplodnih, jer im je bilo potrebno više vremena da zatrudne. 

"Ustanovili smo da je najviše vremena da zatrudne trebalo ženama koje su jele manje voća", rekla je glavna autorka studije Kler Roberts sa australijskog Instituta za istraživanje Robinson pri univerzitetu u Adelejdu. 

Količina hrane uticala je na vreme potrebno da žena zatrudni. Pokazalo se da su one, koje su voće konzumirale tri ili više puta dnevno, zatrudnele pola meseca pre žena koje su jele voće samo nekoliko puta mesečno. 

Pokazalo se i da su žene koje su često konzumirale brzu hranu, poput hamburgera, pice, gotovih pohovanih krilaca i čipsa četiri ili više puta nedeljno, zatrudnele prosečno mesec dana nakon žena koje nikada nisu jele brzu hranu. 

U studiji se vodilo računa o faktorima poput životnog doba trudnice, konzumacije alkohola, pušenja i indeksa telesne mase kako bi bilo sigurno da podaci odražavaju isključivo dejstvo ishrane na neplodnost i na vreme potrebno da žena zatrudni, rekla je Roberts. 

Iako studija nije trebalo da pokaže zbog čega brza hrana 'usporava' vreme potrebno da žena zatrudni, ranija istraživanja pokazala su da masne kiseline iz ženinog krvotoka mogu da utiču na kvalitet ženinih jajnih ćelija. 

"Sve što jedete stiže krvotokom do jajnih ćelija, i može da utiče na to da li će ono biti oplođeno". Ishrana bogata masnoćama, šećerom i solima može značajno da utiče na promene u organizmu. 

Naučnici su savetovali ženama da se, ako imaju problema sa plodnošću, okrenu sledećim namirnicama: povrću, voću, integralnim žitaricama, semenkama, mahunarkama, orašastim plodovima, zdravim masnoćama (onima iz maslinovog ulja), mleku i mlečnim proizvodima.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica