Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji, da li razgovarate dovoljno sa svojim bebama?

Bebe već oko šestog meseca razumeju većinu onoga što im govorimo, tvrde naučnici. Saznajte zbog čega je još važno da često pričate svom novorođenčetu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje na Institutu za proučavanje mozga u Vašingtonu, pokazalo je da bebe treniraju reč koju žele da izgovore i mnogo pre nego što im to i uspe. 

Povezane vesti

Slušajući roditelje, s kojima provode najviše vremena, bebe se fokusiraju na reči koje im se čine kao najjednostavnije, a dokazano je da bebin mozak pokušava da shvati kako se pravilno izgovaraju određene reči. Neinvazivnim snimanjem utvrđeno je i da je deo detetovog mozga zadužen za planiranje pokreta govornog aparata vrlo aktivan kad sluša roditelje. Roditelji su prilikom testiranja naizmenično govorili maternjim i španskim jezikom. 

Kod beba do sedmog meseca života regije u mozgu aktivirale su se kad su čule roditeljski glas, bez obzira na to kojim jezikom su tada govorili. 

Kod dece starije od sedam meseci uočena je povećana aktivacija posmatranih područja u mozgu kad su roditelji govorili na maternjem jeziku. 

Povezane vesti

Svrha ovog istraživanja bila je da upozori roditelje na važnost razgovora s bebama već od njihovih prvih dana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica