Jako veštačko svetlo, koje podrazumeva i svetlo ekrana mobilnog telefona i tableta, zaustavlja proizvodnju hormona melatonina. Američka studija Univerziteta Kolorado pokazala je da večernja izloženost predškolaca jakoj veštačkoj svetlosti gotovo u potpunosti ometa proizvodnju melatonina.

Taj hormon zadužen je za regulisanje unutrašnjeg sata organizma, govori nam kad smo umorni ili gladni, a važan je i u borbi protiv slobodnih radikala u telu, čime nas štiti od kardiovaskularnih bolesti. 

U sprovedenom istraživanju, deci između tri i pet godina, koja su sat vremena pre spavanja bila izložena jakom svetlu lampe, proizvodnja melatonina prestala je nakon 10 minuta, a stanje je ostalo isto i sat vremena nakon što je svetlo ugašeno. To, zaključuju naučnici, može da naruši kvalitet sna, ali i uzrokovati dugoročno veće probleme.

Druga studija je sprovedena na deci uzrasta od 9 do 16 godina i prvi zaključak je da jako svetlo jače utiče na mlađu decu. Ispitanike su podijelili u tri grupe i izložili ih različitim izvorima svetlosti. Prigušeno svetlo stopiralo je proizvodnju melatonina za oko devet posto, umereno svetlo za 26, a jako svetlo za 37 posto kod mlađe dece. Kod starijih su rezultati bili bolji.

Takođe, naučnici upozoravaju na opasnost pametnih telefona i tableta, koji su dostupni i najmanjoj deci jer im narušavaju dnevni ritam. Naime, tad su pred spavanje izloženi veoma jakom svetlu, i to u blizini lica. U najgorem slučaju, napominju, dugotrajna izloženost tom svetlu pre spavanja može da dovede do depresije ili težih bolesti.

"Zagađenje veštačkim svetlom postaje veliki problem u modernom dobu. Naročito su mobilni telefoni krivi za odgađanje fizioloških promena u telu koje se dešavaju u sumrak. Kako ih odgađaju, tako pada i kvalitet sna, a to može da izazove depresiju i promene raspoloženja", piše u studiji. 

Ono što još treba da se istraži je uticaj električne rasvete na trudnice i kako to menja proizvodnju hormona, pa finalno i razvoj fetusa.