Sposobnost poistovećivanja sa drugom osobom, njenim stanjima i osećanjima zovemo empatija. Ona je rezultat našeg iskustva i vaspitanja, ali u određenoj meri na njen razvoj utiču i geni, pokazalo je istraživanje britanskih i francuskih naučnika. 

Najveću genetsku studiju o empatiji u kojoj je učestvovalo više od 46.000 osoba organizovala je biotehnološka firma "23andMe" i naučnici sa Pasterovog instituta, a rezultate su objavili u časopisu Translational Psychiatry.

Naučnici su proučili rezultate upitnika koje su rešavali ispitanici i njihove genome, analiziravši ih na osnovu uzorka sline i došli do zaključka da se empatija delimično nasljeđuje putem gena.

Genetske varijacije koje smanjuju empatičnost povezane su sa povećanim rizikom od razvoja ekstremne introvertiranosti, rezimirali su u saopštenju sa Instituta Paster.

Istovremeno je novo istraživanje koje je sproveo Univerzitet Kembridž potvrdilo podatak prema kome žene u proseku pokazuju više empatije od muškaraca. Ali ta razlika ne zavisi od našeg DNK, već od uticaja hormona i socijalizacije.