Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tata na porođaju: Držanje partnera za ruku ublažava porođajne bolove

Do sada se verovalo da je držanje za ruku tokom prođaja deluje utešno na majku, međutim naučnici sa Univerziteta u Koloradu otkrili su da držanje za ruku tokom porođaja čini nešto mnogo važnije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, držanje za ruku od strane partnera tokom porođaja može da olakša fizičku bol. Naučnici veruju da se to dešava je taj čin pruža ženama sigurnost koja pomaže u smanjenju intenziteta bola.

Kako bi to dokazali sproveli su dva eksperimenta kako bi dokazali ovu tvrdnju.

Povezane vesti

U istraživanju je učestvovalo 23 para starosti od 23 do 32 godine koji su birani prema tačno određenim kriterijumima - buduće mame morale su da budu potpuno zdrave, nisu smele da uzimaju nikakve lekove za ublažavanje bola, a parovi su morali da imaju stabilnu i čvrtu vezu.

Tokom istraživanja stručnjaci su otkrili da su žene osećale znatno veći bol kada njihov partner nije bio u prostoriji. Kada bi partner bio tu, a naročito kada bi ih držao za ruku, nivo bola bi se smanjio.

Ideju za istraživanje dao je stručnjak iz oblasti neurologije Pavel Goldštajn, nakon porođaja supruge. Naime, žena je na porođaju stalno tražila da ga drži za ruku, a on je tada shvatio da iza toga stoji nešto mnogo više od utehe.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica