Dok je dojila bebu, mlada mama je primetila nešto čudno- njena 16-mesečna beba je počela snažno da vuče bradavice i da viče:"Još, još!". Kada je odmakla bebu, shvatila da je mleko svetlo roze boje, što ju je u prvom trenutku, naravno, uplašilo.

Na zatvorenoj Fejsbuk grupi "Dojilje iz Australije", ova mama je objavila fotografiju svog ružičastog mleka i tako iznenadila i uplašila mnoge članice. U opisu slike napisala je da nema razloga za brigu i da je shvatila zbog čega se to desilo. Naime, prethodnog dana ona je konzumirala sok sa svežom cveklom, jela sendvič sa salatom od cvekle i dan završila salatom od crvenog povrća. Cvekla sadrži visoku količinu beta-karotena koji povećava količinu mleka kod dojilja pa je zato jako preporučljiva u njihovoj ishrani.

Majka koja je objavila ovu priču odgovarala je i na niz pitanja koje su joj uputile druge mame, a neke od stvari koje je još iznela je i da je bebina mokraća bila roze boje ali i da mleko ima slatkast ukus, te ne čudi što se toliko svidelo njenoj ćerkici.


Foto: Shutterstock

Australijska asocijacija za podršku dojenja potvrdila je da konzumiranje šargarepe, cvekle, bundeve, tikvica, zeleniša i algi može da oboji mleko majke. Takođe, boja humanog mleka se stalno menja. Kada se rodi, beba prvo pije kolostrum - žućkastu, gustu tečnost, dok za vreme dojenja mleko prvo biva ređe i plavkasto, dok je na kraju gušće i beličasto.

Napomena: Ukoliko primetite da je vaše mleko promenilo boju i gustinu, najbolje je da se ipak konsuktujete sa lekarom pre nego što nastavite da dojite bebu.