Sve mame na svetu, bez obzira na to šta joj drugi kažu, bez obzira na norme i tradiciju zemlje u kojoj žive, kada čujusvoju bebu kako plače, automatski ostavljaju sve i trče da uzmu bebu u zagrljaj.

Svaka mama ima u sebi "usađen" kod koji je tera na tu žurnu reakciju, pa kada beba zaplače mama se pretvara u Supermamu!

Do tog slatkog otkrića nedavno su došli naučnici Eunis Kenedi Šriver Nacionalnog instituta za zdravlje dece i ljudski razvoj. Oni su proučavali fizičke i moždane reakcije 648 mladih mama iz 11 zemalja sveta - SAD-a, Argentine, Brazila, Francuske, Italije, Belgije, Kameruna, Kenije, Južne Koreje, Japana i Izraela.

Oni su posmatrali svaku majku, sat vremena u interakciji sa svojom bebom, a onda su se tokom posmatranja najviše fokusirali na majčine načine utehe. Kada bi beba počela da plače, sve majke su brže bolje podizale svoju decu, držale ih u naručju, pričale s njima, pevale im, nunale ih...

Zatim su doveli i drugu grupu majki kod kojih su pratili moždanu aktivnost za vreme interakcije sa detetom, i ti su rezultati zaista fascinantni. 

Tim je utvrdio da su se, u trenutku kad su bebe zaplakale, u majčinom mozgu probudila gotova sva čula te su određena područja u mozgu, pogotovo ona zadužena za zvuk i govor, bila zapanjujuće stimulisana već nakon prvog zvuka bebinog plača.

Prema istranju, to je dokaz koliko je mozak majke povezan sa bebom i da doslovno svaka mama na svetu reaguje na isti način, bez obzira u kom društvu živi.