Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agencija za lekove i medicinska sredstva: Vakcine u Srbiji su dobrog kvaliteta

Sve vakcine koje dolaze na srpsko tržište su dobrog kvaliteta što potvrđuju dozvole za lek i sertifikati analiza svake serije vakcina, izjavio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

 Izvor: Foto: Profimedia

Zelić je rekao vakcine dolaze iz zapadne Evrope i da se svaka vakcina kontroliše u laboratoriji. "Imamo nacionalno telo koje dodatno proverava sve i stoji iza odluka", objasnio je Zelić.

On je naveo da su vakcine nekog proizvođača istog sastava i kvaliteta za sva tržišta i da nema bojazni da su one koje dolaze na naše tržište lošijeg kvaliteta.

Povezane vesti

Zelić je rekao i da Nacionalni centar za praćenje neželjenih reakcija na vakcine ima podatke o reakcijama i da nijedna nije bila zabrinjavajuća.

"Radi se o blagim i očekivanim reakcijama, to su crvenilo, visoka temperatura, otok, ništa što bi izazvalo zabrinutost", napomenuo je Zelić.

U Srbiji bez Kosova registrovano je devet slučajeva obolevanja od malih boginja. Na Kosovu je za samo nedelju dana obolelo više od dve stotine ljudi, a epidemija je odnela dva života.

Epidemija malih boginja vlada u Rumuniji i Makedoniji, u Italiji se beleži povećan broj obolelih. Nadležni u Srbiji tvrde da još nema razloga za paniku, ali za oprez da. U našim domovima zdravlja ima svih vakcina, pa i MMR koja štiti od malih boginja, a koju prema statistici, roditelji i najčešće odbijaju da daju deci.

Zbog toga je obuhvat vakcinisanih nikad manji i zabrinjavajući. U prvih devet meseci u Beogradu je vakcinisano tek 45 odsto dece, u Nišu 59 odsto. Smanjen je obuhvat vakcinisane dece i u drugim većim gradovima.

Povezane vesti

Za kolektivni imunitet neophodno je da više od 95 odsto stanovništva bude vakcinisano. 

Vanredna imunizacija se još ne sprovodi, ali je počelana vakcinacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece u srpski enklavama na Kosovu, kao i na jugu Srbije.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica