U jesenjem periodu, zbog naglih i čestih promena temperature, deci obično počne da se javlja sekret u nosu i kašalj.

Neka deca, u zavisnosti od jačine imuniteta, na promene vremena reaguju intenzivnije, dok druga ovaj kritični period prevaziđu bez problema.

Međutim, roditelji često smatraju da je dete bolesno samo ako ima povišenu temperaturu i svoju decu punu šlajma šalju u kolektiv, što može predstavljati opasnost po zdravu decu.

To je bio povod da jedna mama pre nekoliko dana apeluje na roditelje da dobro paze gde će i kada povesti svoje dete, posebno ako je ono "načeto", ali mu još nije postavljena stručna dijagnoza. 

Ona je imala lični motiv za ovaj apel, priču njenog deteta koja se zamalo završila kobno. Priča se pojavila na Imguru sa fotografijom malene Kloi na intenzivnoj nezi koja je, ne znajući to, pokupila virusnu upalu. 

"Molim vas, roditelji, ako vam deca imaju grip, prehlađena su i imaju vidnih problema sa disajnim putevima, ostavite ih kod kuće i negujte ih", napisala je i objasnila kako je njena trogodišnja ćerka Kloi koja inače ima astmu, zaražena respiratornim sincicijskim virusom (RSV) koji se javlja vrlo čest. Njegovi simptomi su relativno blagi za odrasle osobe i stariju decu, ali zato mala deca, a posebno ona koja imaju problema sa respiratornim organima, mogu da stradaju od njega. 

Kloi se razbolela nakon što se igrala sa svojom rođakom na porodičnoj večeri, na koju su je roditelji doveli iako je imala upalu pluća. Doduše blagu, za kojusu njeni roditelji rekli: "Nije to ništa, nije zarazna, bez brige". 

To što se neko dete ne oseća jako loše kada je bolenso, ne znači da će tako reagovati i deca, kojima imunitet slabiji, a respiratorni organi osetljiviji.

Baš zbog toga što nikada ne znate kako će se bolest ispoljiti kod druge dece. Ako su vam deca bolesna, ostavite ih kod kuće jer prehlada neće svakoga pogoditi isto.

Dokaz je upravo malena Kloi koja je zbog "obične zaraze završila na jakim antibioticima i aparatima koja su joj pomagali da normalno diše", napisala je mama Laura Correa da Silva na Imguru, a njenu poruku su objavili brojni mediji.

Majka je, iz bezbednosnih razloga, fotografiju obrisala, ali je poruka ostala. Jasna i snažna.