Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Flašice za bebe mogu da utiču na razvoj gojaznosti i bolesti srca kod dece

Deca koja imaju dodir sa Bisfenolom A su u većem riziku od razvoja gojaznosti i bolesti srca u kasnijim godinama, pokazala je analiza 61 studije koje su istraživale ovaj problem.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hemikalija koja se nalazi u brojnim predmetima, između ostalog i u plastičnim kutijama za hranu i flašicama za bebe, povećava rizik od gojaznosti, pokazala je nova studija. Bisfenol A (BPA) se koristi za proizvodnju plastičnih konzervi i posuda za hranu, ali ljudi nisu svesni da BPA može završiti u hrani ili piću.

Novo istraživanje sugeriše da BPA može da uzrokuje gojaznost pa čak i da poveća rizik od srčanih bolesti. Analizom 61 studije koje su istraživale vezu između izloženosti BPA i debljine, istraživači s univerziteta u Londonu, Njujoruku i Amsterdamu su otkrili da izloženost BPA tokom razvoja znatno povećava rizik od gojaznosti kasnije u životu. 

Povezane vesti

Ustanovljeno je i da BPA povećava nivo masnoće u krvi, što je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Povezane vesti

"Naše istraživanje pokazuje da je BPA povezan s gojaznošću glodara nad kojima je vršeno istraživanje. Smatramo da rezultati ukazuju na potrebu preispitivanja nivoa sigurnosti BPA za ljudsku populaciju. Osim toga, iako je ovo istraživanje bilo fokusirano na BPA, identifikovane su i druge opasne hemikalije koje se koriste u svemu, od pakovanja hrane do kozmetike i proizvoda za čišćenje", kazala je autorka studije Džulijet Legler.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica