Hemikalija koja se nalazi u brojnim predmetima, između ostalog i u plastičnim kutijama za hranu i flašicama za bebe, povećava rizik od gojaznosti, pokazala je nova studija. Bisfenol A (BPA) se koristi za proizvodnju plastičnih konzervi i posuda za hranu, ali ljudi nisu svesni da BPA može završiti u hrani ili piću.

Novo istraživanje sugeriše da BPA može da uzrokuje gojaznost pa čak i da poveća rizik od srčanih bolesti. Analizom 61 studije koje su istraživale vezu između izloženosti BPA i debljine, istraživači s univerziteta u Londonu, Njujoruku i Amsterdamu su otkrili da izloženost BPA tokom razvoja znatno povećava rizik od gojaznosti kasnije u životu. 

Ustanovljeno je i da BPA povećava nivo masnoće u krvi, što je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

"Naše istraživanje pokazuje da je BPA povezan s gojaznošću glodara nad kojima je vršeno istraživanje. Smatramo da rezultati ukazuju na potrebu preispitivanja nivoa sigurnosti BPA za ljudsku populaciju. Osim toga, iako je ovo istraživanje bilo fokusirano na BPA, identifikovane su i druge opasne hemikalije koje se koriste u svemu, od pakovanja hrane do kozmetike i proizvoda za čišćenje", kazala je autorka studije Džulijet Legler.