Američka akademija pedijatara sprovela je istraživanje koje je dokazalo da spuštanje niz tobogan u krilu roditelja, odnosno odrasle osobe može biti opasno za dete koje pritom može slomiti nogu ili se ozbiljnije povrediti na neki drugi način. 

Brojke do kojih su stručnjaci došli govore da se između 2002. i 2015. godine 352.698 dece mlađe od šest godina povredilo na toboganu. Većina povreda bili su lomovi nogu do kojih se došlo kada se detetovo stopalo zaglavilo na ivici tobogana i iskrivilo se. 

Vođa istraživanja Čarls Dženisen ističe da su veličina i težina najveći faktori kada je reč o potencijalnoj opasnosti pri spuštanju niz tobogan. 

S obzirom na to da su deca lakša, vrlo su male šanse da će se ozbiljnije povreediti kada se sami spuštaju niz tobogan, čak i ako im se noga zaglavi, zato jer je sila kojom se kreću prema napred relativno slaba.

Međutim, kada sede u krilu roditelja, sila teža je puno jača zbog dodatne težine. To znači da se dete i roditelj puno brže spuštaju niz tobogan čime se povećava rizik od lomova ako detetovo stopalo negde zapne.

"U većini slučajeva koje sam video, roditelji nisu znali da su kod takvog spuštanja znatno veće šanse da se dete ozbiljno povredi. Uvek kažu da nikada ne bi to uradili da su znali za opasnost", objašnjava Dženisen.