Uzimanje antidepresiva tokom trudnoće povezano je s povećanim rizikom pojave psihijatrijskih poremećaja kod dece, posebno poremećaja raspoloženja, pokazalo je novo istraživanje.

Sveukupni rizik pojave tih poremećaja u ukupnoj dečjoj populaciji ipak je mali, kažu naučnici s danskog univerziteta Aarhus koji su sproveli istraživanje. Dijagnoza psihijatrijskog poremećaja kod dece do 16 godina života postavljena je samo kod oko tri odsto od gotovo 905.383 dece obuhvaćene istraživanjem.

Upoređujući decu majki koje su uzimale antidepresive pre ali ne i tokom trudnoće s decom majki koje su uzimale antidepresive i tokom trudnoće naučnici su utvrdili da je verovatnoća poremećaja raspoloženja, teskobe, poremećaja ponašanja i autizma 27 odsto veća.

Vođa istraživanja Hiakin Liu, epidemiolog iz nacionalnog istraživačkog centra kazao je kako je ta studija prva koja se bavila širokim rasponom psihijatrijskih poremećaja umesto pojedinačnim bolestima dece koja su bila izložena antidepresivima u trudnoći.

"Želimo da istaknemo da naša studija ne sugeriše i ne podstiče žene s depresijom da prekinu terapiju tokom trudnoće”, kazao je Liu.

Neka starija istraživanja takođe su utvrdila da deca žena s nelečenom depresijom tokom trudnoće imaju veći rizik pojave psihijatrijskih poremećaja i drugih zdravstvenih problema pa je pitanje koliko su rizici od psihičkih poremećaja kod deteta vezani za majčinu mentalnu bolest, a koliko za lekove koje uzima.

Liuov tim istraživanjem je pratio do 2014. decu rođenu u Danskoj od 1998. do 2012. Utvrdili su da je gotovo dvostruko više dece ili 14,5 odsto dijagnostikovano s psihijatrijskim bolestima ako su njihove majke počele da uzimaju antidepresive tokom trudnoće u poređenju s osam odsto čije majke nikad nisu uzimale te lekove.

Učestalost psihijatrijskih poremećaja kod dece čije su majke počele da uzimaju antidepresive tokom trudnoće bila je 14,5 odsto, među onima čije su majke nastavile da uzimaju antidepresive i tokom trudnoće bila je 13,6 odsto, a kod onih čije su majke prestale da uzimaju antidepresive pre trudnoće 11,5 odsto.

Sveukupno rizik pojave psihijatrijskog poremećaja kod dece majki koje su počele da uzimaju antidepresive tokom trudnoće bio je 56 odsto veći u poređenju s majkama koji nikad nisu uzimale antidepresive i 64 odsto veći kad su majke nastavile da uzimaju antidepresive i u trudnoći, prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu "BMJ".

"Smatram da je korišćenje ovih metoda u istraživanju važno za stvaranje hipoteza, ali nisu primerene testiranju samih hipoteza. Po meni ta nas studija ništa više ne približava stvarnom odgovoru”, kaže dr. Majkl Šonbaum, viši savetnik Američkog nacionalnog instituta za zdravlje koji nije bio uključen u istraživanje.

"Veroatni učinak biće uznemirenost ljudi. Depresija je ozbiljna stvar. Nelečena opasna je i za majku i za dete”, kazao je Šoenbaum.

Rizik psihijatrijskog poremećaja kod deteta nije zavisio od vrste antidepresiva koji je uzimala majka.

Liu i njegovi saradnici utvrdili su i da su antidepresivi tokom drugog i trećeg troimestra trudnoće ili uzimani tokom više od jednog tromestra trudnoće rezultirali većim rizikom pojave psihijatrijskog poremećaja kod deteta.