Crtani film o siromašnoj porodici naučio je mnoge generacije dece da poštuju ono što imaju, jer negde postoje deca koja nemaju ništa, a za sreću bi im bila dovolja i sitnica.

U potresnom crtanom filmu glavni junaci su majka, dečak i devojčica koji žive teškim životom. Možda najemotivniji trenuci crtaća su oni kada majka ne može da im omogući najveću potrebu i želju - da budu siti, a scena u kojoj deca umaču stari, tvrdi hleb u vodu kako bi ga lakše sažvakali, postala je gotovo antologijska.

Nezaboravni teški prizori dece koja vuku drva, jedu tvrd, stari hleb, ližu prozore poslastičarnice gledajući kolače, scene u kojima njihova mama plače dok oni spavaju pod ćebadima prepunim rupama, urezali su se u sećanje mnogih, danas odraslih ljudi koji su upravo zbog njih možda postali bolji ljudi.

Crtani je prvi put emitovan pre 80 godina, a stihovi: "Negde daleko u zemlji snova, bićemo srećni ti i ja. Imaćemo što se poželeti može, videćemo čuda sva, negde daleko u zemlji snova..." – i dalje bude emocije.

Zanimljivo je i da je studio Maksa Fličera, autora ovog crtanog filma, tvorac i legendarnih likova kao štu su Beti Bup i Popaj.