Neku sasvim malu decu povremeno može smiriti jedino cucla varalica i roditelji zbog toga ne bi trebalo da budu zabrinuti, navodi se u poslednjem broju njmačkog časopisa o porodičnom zdravlju "Junge Familie".

Naime, nemački znaučnici tvrde da su moderne anatomski napravljene dude puno bolje za detetovu čeljust od prsta, jer sisanje palca može da utiče na razvoj detetovih zubića. Poznata je ortodontska anomalija pod nazivom "otvoreni zagriz".

Osim važnosti anatomskog oblika u izboru dude, roditelje treba upozoriti da izbegavaju njeno umakanje u zaslađene sokove ili hranu, kako bi se sprečio nastanak karijesa mlečnih zuba.

Oni ne moraju uskraćivati deci dudu do treće godine života, ali nakon toga bi naviku trebalo prekinuti, ali postpeno i pritom detetu pomoći.

Upravo s navršene tri godine diete već sasvim dobro govori, uživa u druženju s vršnjacima pa u zanosu igre može satima da zaboravi na dudu. Ako je tužno, umesto da počne da sisa palac ili dudu, svoje će osećaje iskazati rečima, a to znači da mu duda više ne mora biti najbolja tešilica.

U nekim zemljama sveta deca, pri odvikavanju, obese cuclu na posebno dizajnirano stablo. I dobra vila može pomoći, ukoliko dete koje je odbacilo dudu nagradi malim poklonom.

Siliti dete da odjedanput prestane da koristi dudu nije pametan potez. Može biti i kontraproduktivno, smatraju nemački stručnjaci. Trogodišnjaci su, recimo u stanju da celog dana budu bez dude, ali pre spavanja ili u nekim posebnim prilikama ona će im i dalje biti potrebna i to im ne treba uskratiti.