Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće koje će spasti mnoge dečje živote: Naučnici pronašli lek za alergiju na kikiriki

Alergija na kikiriki je jedan od najčešćih uzroka anafilaktičkog šoka, alergijske reakcije opasne po život koja uzme mnogo dečjih života, ali zahvaljujući australijskim naučnicima deca će od sada moći bezbedno da jedu ovu mahunarku.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Manja klinička studija sprovedena na Istraživačkom institutu Merdok ispitivala je dejstvo eksperimentalnog imunoterapijskog tretmana, koji je na kraju izlečio alergiju kod dve trećine mališana. Što je još važnije, njihova preosetljivost na kikiriki nije se javljala ni u naredne četiri godine.

"Ova deca mogu da jedu kikiriki koliko god požele, nakon što su primila tretman", kaže vođa istraživanja prof. Mimi Teng.

Alergija na kikiriki je jedan od najčešćih uzroka anafilaktičkog šoka, alergijske reakcije opasne po život koja uzme mnogo dečjih života. Teng je zbog toga osmislila tretman koji kombinuje probiotike sa oralnom imunoterapijom na bazi kikirikija, poznatom kao PPOIT. Ovaj tretman je dizajniran tako da reprogramira reakciju imunog sistema na kikiriki i na kraju dovede do tolerancije na tu namirnicu.

Povezane vesti

U istraživanju je učestvovalo 48 dece koja su nasumično dobila ili probiotik Lactobacillus rhamnosus sa proteinom iz kikirikija ili placebo i tu terapiju dobijali su jednom dnevno tokom 18 meseci. Količina proteina iz kikirikija se postepeno povećavala.

Na kraju tretmana, 82 odsto dece proglašeno je izlečenim od alergije u poređenju sa samo četiri odsto u placebo grupi. Od toga, 70 odsto je bilo tolerantno na kikiriki i posle četiri godine.

Teng kaže da su rezultati uzbudljivi i da su ispitanicima promenili život.

Rezultati su objavljeni u časopisu "Lancet Child & Adolescent Health".

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica