Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepe vesti za buduće mame u Srbiji: Niže cene prenatalnih testova u ranoj trudnoći

Prenatalni testovi, koji već u ranoj trudnoći otkrivaju mnogobrojne anomalije kod beba, odnedavno se u Srbiji mogu uraditi za 500 umesto dosadašnjih 1.000 evra.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Prenatalni testovi koji već u ranoj trudnoći otkrivaju mnogobrojne anomalije kod beba, a koje su samo malobrojne trudnice mogle sebi da priušte budući da im je cena bila i do 1.000 evra, od nedavno se mogu naći i za manje od 500 evra.

Ovi prenatalni, takozvani NIPT testovi, postali su revolucionarni u prenatalnoj medicini jer već u 10. nedelji analiziraju bebine hromozome, na osnovu samo jedne epruvete majčine krvi, na najčešće hromozomske poremećaje poput Daunovog, Edvardsovog i Patau sindroma.

"Pre pojave Verified testova, buduće majke su mogle samo invazivnim metodama, kao što su amniocinteza i analiza horionskih čupica, da saznaju više informacija u ranoj trudnoći o zdravlju svoje bebe. Ove invazivne metode nažalost nose rizik od pobačaja i zbog toga su vrlo rizične. Međutim, ni nakon pojave ovih testova, zbog visoke cene, nisu bili dostupni dovoljnom broju trudnica. Kako naše trudnice nemaju platežnu moć kao trudnice u Britaniji, nama je konkretno bio cilj da test obezbedimo većem brojem budućih majki i zato smo uspeli da izdejstvujemo bolje uslove nego sto ih imaju majke u drugim zemljama EU", kazala je savetnica za prenatalne Verified testove dr Mirjana Lemić.

Povezane vesti

Zbog toga ova značajna izmena - gotovo prepolovljena cena na tržištu, nosi sa sobom dve dobre stvari: prva je što će širom dostupnošću testova mnogo veći broj trudnoća biti adekvatnije vođeno ili na vreme prekinuto ukoliko za to postoje indikacije, a druga je to što je ovo veliki korak ka uvodjenju NIPT testova u državne klinike, da i one počnu da primenjuju ove testove, umesto drugih nepouzdanih skrining metoda.

Testovi poput dabl i tripl testa, često bespotrebno dovedu trudnice u zabludu, zbog svoje nepreciznosti, pa se upravo iz tih razloga više ne primenjuju u mnogim zemljama u Evropi.

Da je skrining hromozomopatije analizom slobodne ćelijske DNK budućnost za sve trudnice i da kompanije idu ka tome da smanje troškove i cenu testa kako bi on ubrzo bio svima dostupan, potvrđuje i dr Aleksandra Novakov Mikić, ginekolog i ekspert iz oblasti prenatalne dijagnostike.

Povezane vesti

"Snižavanje cene skrininga hromozomopatija analizom slobodne ćelijske DNK je sjajna vest za sve naše trudnice jer čini ovaj savremeni, superiorni test dostupnijim za sve. Ovaj prenatalni skrining u kombinaciji sa ultrazvukom u periodu od 11. do 14. nedelje, najtačniji je neinvazivni test trenutno dostupan, mnogo tačniji od kombinacije ultrazvuka i dabl testa. Nije samo daleko viša stopa detekcije za najčešće hromozomopatije - trizomiju 21, 18 i 13, nego je daleko manja lažno pozitivna vrednost koja je izražena kod dabl i tripl testa, a koja trudnice izlaže nepotrebnim invazivnim metodama koje mogu dovesti do pobačaja", kaže Novakov Mikić.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica